Sağlık çalışanlarında etik lider algısının bireysel yenilikçilik düzeyi üzerindeki etkisi
Effect of ethical leader perception on individual innovativeness levels in health care workers
- Tez No: 551785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY ÇETİN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Etik Liderlik, Bireysel Yenilikçilik, Health Care Workers, Ethical Leadership, Individual Innovativeness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Sağlık kurumlarında çalışan bireylerin bilgi ve iletişim becerilerini kazanabilmeleri için yenilikçilik özelliklerinin yanında teknolojinin mesleki boyutunu da kullanabilmeleri gerekmektedir. Ayrıca sağlık kurumlarında çalışan bireylerin performanslarında liderlerin yönetim modellerinin önemi büyüktür. Bireysel düzeyde yenilikçi çalışanların örgütlerine katkı sağlama düzeylerinin de yüksek olacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda yapılacak olan çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarında etik lider algısının bireysel yenilikçilik düzeyi üzerindeki etkisini tespit etmektir. Bu çalışma T.C. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanlarında etik liderlik algısının bireysel yenilikçilik düzeyi üzerindeki etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yüz yüze anket yöntemi toplam 345 sağlık çalışanına uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde Faktör Analizi, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis, Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda bireysel yenilikçilik dört alt boyut altında toplanmış, etik liderlik tek değişken olarak değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları değerlendirildiğinde; yaşa, cinsiyete, eğitim durumuna, mesleki deneyim yılına ve pozisyonuna göre bireysel yenilikçilik alt boyutlarında ve etik lider algısında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Doktora mezunlarının lise mezunlarına göre daha fazla risk aldığı, fikir önderliği davranışı ve deneyime açıklık gösterdiği; yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde 40 yaş üstü çalışanların 18-25 yaş arasındaki çalışanlara göre daha fazla risk aldıkları ve etik liderlik algılarının farklı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca etik liderliğin değişime direnç ve risk alma boyutları üzerinde etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Individuals working in health institutions should be able to use the professional dimension of technology as well as their innovation skills in order to acquire their knowledge and communication skills. Besides, the management models of leaders in the performances of individuals working in health institutions are of great importance. It is thought that the contribution level of the innovative employees at an individual level to their organizations will be high. Thus, the aim of this study is to determine the effect of ethical leader perception on the level of individual innovativeness in health care workers. The aim of this study is to determine the effect of ethical leadership perception on the level of individual innovativeness in healthcare workers of Republic of Turkey, Trakya University Medical Faculty Hospital. The face-to-face survey method has been applied to a total of 345 health workers. The data analysis has been performed by the package program SPSS 22.0. Factor Analysis, MannWhitney U, Kruskal Wallis, Correlation Analysis and Regression Analysis were used to analyze the data. As a result of the study, individual innovativeness was grouped under four sub-dimensions and ethical leadership was considered as the only variable. When the analysis results were evaluated; it has been detected that there are differences in sub-dimensions of individual innovativeness and ethical leader perception in terms of age, gender, educational status, professional experience year and position. It's determined that Ph.D. graduates take higher risks than high school graduates, and they are open to opinion leadership behavior and experience; when evaluated according to age groups, it is determined that employees over 40 years old take more risks than those who are between 18-25 years old and that their ethical leadership perceptions are different. In addition, it's found that ethical leadership has an impact on resistance to change and risk taking dimensions.