Hg (CN)2 molekülünün susuz aprotik çözücüler içindeki yapısal davranışının raman ve infrared spektraskopileri ile incelenmesi
  1. Tez No: 55193
  2. Yazar: DENİZ GÜRÇAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZİYA KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Raman Spektroskopisi, Infrared Spektroskopisi, Civa (II) siyanür, Raman Spectra, Infrared Spectra, Mercury (II) Cyanide, Solution Chemistry, Solute-Solvent Interactions Page Number : 56
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Hg{CN)2 MOLEKÜLÜNÜN BAZI SUSUZ APROTİK ÇÖZÜCÜLER İÇİNDEKİ YAPISAL DAVRANIŞININ RAMAN VE İNFRARED SPEKTROSKOPİLERİ İLE İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Deniz GÜRÇAY GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Aralık 1995 ÖZ Bu çalışmada Hg(CN)2 molekülünün farklı donorluk (elektron verme) gücüne sahip susuz aprotik çözücüler (asetonitril, tetrahidrofuran, dimetilasetamit, piridin) içindeki yapısal davranışı, bu çözücüler içindeki çözeltilerinin Raman ve Infrared Spektrumları incelenerek açıklandı. Serbest halde (katı halde) doğrusal simetrik yapıya sahip olan Hg(CN)2 molekülünün Raman aktif olmayan titreşimlerinin donorluğu yüksek çözücü spektrumlarmda aktif hale gelmesi molekülün doğrusal lıktan uzaklaşıp büküldüğünün bir göstergesi olarak yorumlandı. Ayrıca titreşim frekans kaymaları ile çözücü donorluğu arasında bir korelasyon olduğu saptanmıştır. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
EXAMINATIONS OF STRUCTURAL BEHAVIOR OF THE Hg(CN)2 MOLECULE IN SOME UNHYDROUS APROTIC SOLVENTS BY THE RAMAN AND INFRARED SPECTROSCOPIES (M. Sc. Thesis) Deniz GÜRÇAY GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY DECEMBER 1995 ABSTRACT In this study, the structural behavior of the Hg(CN)2 molecule in un- hydrous aprotic solvents of different donor strength was explained by examining the Raman and Infrared spectra of solutions of the Hg(CN)2 molecule. It was observed that Raman inactive vibrations of the Hg(CN)2 molecule of linear sym metrical structure becomes Raman active in solvents of high donor strength, and as a result, this was interpreted as a sign of bending structure of this molecule, which means it deviates from its linear structure. Furthermore, there have been determined to be a corelation between the donating ability of solvents and the frequency shifts of vibrations. Science code: