Death and dying of the self in Louis de Bernières' Birds Without Wings
Louis de Bernières' in Kanatsız Kuşları'nda benliğin ölümü ve ölüm süreci
  1. Tez No: 551963
  2. Yazar: MELİS KUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TATİANA GOLBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Heidegger, Dasein, Otantiklik, Ölüm, Ölüm süreci, Varlık, Var olmayış, Özbenlik keşfi, Özbenlik farkındalığı, Louis de Berniéres, Kanatsız Kuşlar, Heidegger, Dasein, Authenticity, Self – awareness, Death, Dying Process, Existence, Inexistence, Non-existence, Self – exploration, Louis De Berniéres, Birds Without Wings
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Edebi dönemler boyunca, ölüm, en ilgi çekici temalar arasında yer almıştır. Böylelikle, ölüm, birçok edebi metinde kullanılmıştır. Ölüm temasının işlenişi ve tanımı, o dönemdeki teorilere ve koşullara bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Özellikle Postmodern Dönemde, ölüm, öz benliğin ölüm süreciyle birlikte daha farklı bir bakış açısı kazanmıştır. Bu bakış açısı, yazarlarda aşırı ilgi uyandırmış ve hayal güçlerinden yardım almışlardır. Postmodern dönemde, Heidegger ölüm, Dasein ve Otantiklik teorileriyle, yazarlara rehber olmuştur. Özellikle Dasein teorisiyle yazarları aydınlatmıştır. Dasein teorisi, varlığı ve var olmayışı sorgular, öz benliği gün yüzüne çıkarmaya çalışır. Bu zorlu süreçte, ölüm, Dasein'in öz benliğini yansıtan ayna görevini görür. Ölümle yüzleşmek, büyük paniğe, anksiyeteye ve korkuya sebep olur. Ölüm, öz benliğin diğer bir eşiğidir. Dasein' in geçmesi gereken en zorlu süreçtir. Varlık, ölüm ve yaşama sorgulamasıyla, Dasein, yaşam modunu otantik olana döndürür. Bu modda, Dasein, varlığını ve öz benliğini gözlemler. Bu gözlem ve sorgulama, öz benlik farkındalığına ve keşfine yol açar. Bu keşifin en iyi şekilde tasavvuf eden edebi çalışmalardan biri de Louis de Berniéres'in Kanatsız Kuşlar adlı eseridir. Bu eserle beraber, karakterlerin tüm hayat yolculukları boyunca karşılaştıkları ölümler ve ölüm süreçleri, edebi bir üslupla anlatılmış ve okurlar da bu yolculuklara eşlik etmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the periods of literature, Death has been one of the most interesting and attractive themes. In that meaning, Death has been used as theme many times in literary works. The ways of describing death has been altered by periods in order to circumstances and contemporary theories. Especially in Postmodern Period, theme of Death has gained another aspect with Dying process of the self. According to this aspect, authors have been curious about the process of dying and imagination has had great contribution. In Postmodern Period, Heidegger has become guide to authors by his theories about Death, Dasein and Authenticity. He has enlightened authors with his theory of Dasein. Theory of Dasein questions the Existence and Inexistence and tries to disclose the self. In this process of struggle, Death owns a mirror role, which reflects Dasein' self. Facing with the self induces great panic, fear and anxiety. It is another threshold of the self. It is the most difficult process that Dasein gets through. With questioning the existence, life and death, Dasein alters the mode of live to authentic one. In this mode, Dasein begins to observe own existence and the self. This questioning and observation lead to self-awareness and self-exploration. One of the best novels which describe this journey for self-realization and self-exploration is Louis De Berniéres' Birds Without Wings. With this narrative, readers accompany characters in their life journey. In these journeys, readers and characters witness many various kinds of deaths and dying processes.