The mediating role of interpersonal and intrapersonal emotion regulation in relation to big five personality traits and generalized anxiety disorder symptoms
Beş faktörlü kişilik modelinin yaygın kaygı bozukluğu semptomları ile ilişkisinde kişisel ve kişilerarası duygu düzenlemesinin aracı rolünün incelenmesi
- Tez No: 551993
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK TÜRKÜLER AKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Beş Faktörlü Kişilik Modeli, Yaygın Kaygı Bozukluğu Semptomları, Emotion Regulation, Big Five Personality Traits, Generalized Anxiety Disorder Symptoms
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı Beş Faktörlü Kişilik Modeli'nin Yaygın Kaygı Bozukluğu semptomları ile ilişkisinde kişilerarası ve kişisel duygu düzenlemesinin aracı rolünü incelemektir. Bu amaçla, yaşları 18 ile 65 (Ort= 39.19, Sd = 12. 09) yaş arasında olan toplamda 362 kişi ( 212 kadın, 150 erkek) çalışmaya katılmıştır. Çalışmanın verileri Demografik Bilgi Formu, Yaygın Anksiyete Bozukluğu-7 Ölçeği, Beş Faktör Kişilik Envanteri, Duygu Düzenleme Ölçeği ve Kişilerarası Duygu Düzenleme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada, kişilerarası ve kişisel duygu düzenlemesinin aracı etkisini göstermek amacıyla aracı değişken analizi yapılmıştır. Aracı değişken analizinde, yaş değişkeninin etkisi kontrol edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, beklendiği şekilde, bastırmanın ve bilişsel yeniden değerlendirmenin dışadönüklük kişilik özelliği ve yaygın kaygı bozukluğu semptomları arasındaki ilişkide aracı bir rolü olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bilişsel yeniden değerlendirmenin Açıklık, Vicdanlılık ve Uyumluluk kişilik özelleri ve yaygın kaygı bozukluğu semptomları arasındaki ilişkide kısmi bir aracı etkisi olduğu bulunmuştur. Çalışmanın bulguları ilgili literatur ışığında tartışılmıştır. Ayrıca, ileride yapılabilecek çalışmalara önerilerde bulunulmuş ve çıkan sonuçların uygulama açısından öneminden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to examine the effects of intrapersonal and interpersonal emotion regulation on the relationship between Generalized Anxiety Disorder symptoms and Big Five Personality traits in a non-clinical sample. For the purpose of the study 362 individuals (212 female, 150 male) between the ages of 18 to 65 (M= 39.19, SD= 12.09) participated in the present study. The data collection was conducted over the internet by a questionnaire battery including a Demographic Form, Generalized Anxiety Disorder-7 Scale (GAD-7), Big Five Inventory (BFI), Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) and Interpersonal Emotion Regulation Questionnaire (IERQ). The analysis was conducted by using bootstrapping multivariate extension of PROCESS test of mediation for this procedure. In the mediation analysis, age was the only demographic variable that was included as a covariate variable. As expected, the results of the present study revealed that Suppression and Cognitive Reappraisal partially mediates the relationship between Extraversion and GAD symptoms. It also has been found that Cognitive Reappraisal partially mediates the relationship between Openness-GAD symptoms, Conscientiousness-GAD symptoms and Agreeableness-GAD symptoms. The mediating role of interpersonal emotion regulation was not found in this study. The findings were discussed in the light of relevant literature. Also, their implications and contributions with suggestions for future research were stated.