12-18 aylık bebeklerin aşı enjeksiyonları sırasında uygulanan emzirme, oral glukoz ve kırmızı burun yöntemlerinin ağrıyı azaltma ve hayati bulgular üzerindeki etkisi
Effect of breastfeeding, oral glucose and red nose methods on pain reduction and vital signs during vaccine injections in 12-18 months old babies
- Tez No: 552168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ALPARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Emzirme, oral glikoz, kırmızı burun, aşılama, ebelik, breastfeeding, oral glucose, red nose, vaccination, midwifery
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Çalışma 12-18 aylık bebeklerin aşı enjeksiyonları sırasında uygulanan anne sütü ile besleme, oral glikoz ve kırmızı burunlu ebe yöntemlerinin ağrıyı azaltma ve hayati bulgular üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal metot: Araştırma Hakkâri İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Çukurca Toplum Sağlığı Merkezi'nde (15.01.2017-15.05.2017) deneysel olarak (randomize kontrollü) yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 1 ve 2 nolu aile hekimliklerine başvuran ve 12-18 aylık sağlıklı (N=171) bebekler, örneklemi ise randomize olarak seçilen 164 bebek oluşturmuştur. Veriler,“Kişisel Bilgi Formu”ve“FLACC (Face, Legs, Activity, Cry, Consolability) Ağrı Skalası”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Ki-kare, tek yönlü varyans analizi, tekrarlı ölçümlerde varyans analizi, Tukey testi kullanılmıştır. Bulgular: Ağrı yönetiminde emzirme, oral glukoz ve kırmızı burun yöntemlerinin ağrıyı azaltma etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p0,05). Deneysel yöntemlerin hayati bulgular (nabız, saturasyon) üzerinde bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Bebeklerin tanımlayıcı özelliklerinin (boy, kilo, doğum şekli, annenin kaçıncı çocuğu) ağrı skalası üzerinde bir etkisi bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: 12-18 aylık bebeklere yapılan aşı uygulamalarında emzirme, oral glukoz ve kırmızı burun yöntemlerinin ağrıyı azaltmada etkisinin olduğu belirlenmiştir. Bu deneysel yöntemlerin, 12-18 aylık bebeklere aşı enjeksiyonu girişimlerinde ağrıyı azaltmak amacıyla kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the effect of breastfeeding, oral glucose, and red nose midwive during vaccination on pain management and vital signs in children between the ages of 12-18 months. Material and method: This experimental research (a randomized controlled ) was conducted in Çukurca Public Health Center in Hakkari (15.01.2017-15.05.2017). This randomized prospective study comprised all infants (N=171) at 12-18 months of age. Data was obtained using questionnaire and FLACC (Face, Legs, Activity, Cry, Consolability) pain scale. Data analysis was done using chi-square, one way analysis of variance, the repeated measures analysis of variance, and Tukey tests. Results: The effect of breastfeeding, glucose, and red nose on the management of pain during vaccination was found to be significant (p0,05). There was no effect of experimental methods on the vital signs (pulse, saturation). In addition, the descriptive properties (height, weight, type of birth …) of the infants did not have any influence on the pain score (p>0,05). Conclusion: It seems that breastfeeding, glucose, and clowning reduce pain during vaccination in children between 12-18 months of age. Therefore one of these experimental methods might be suggested during vaccination.