Kırıkkale lepidoptera faunası, ekolojisi ve taksonomisi üzerine araştırmalar
- Tez No: 55232
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÖMER KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lepidoptera, Taksonomi, Ekoloji, Fauna, Kırıkkale, Türkiye, Bibliyografya, Lepidoptera, Taxonomy, Ecology, Fauna, Kırıkkale, Turkey, Bibliography
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Kırıkkale vilayetinin (Orta Anadolu), Lepidoptera faunası araştırılmıştır. Yazar tarafından, 42 familyaya içerisindeki 638 türe ait toplam 4257 örnek toplanmış, faunistik, ekolojik ve taksonomik açıdan değerlendirilmiştir. Birkaç yayınlanmış kayıtla birlikte, bölgedeki bugünkü tür sayısı 643 'e yükselmiştir. Çoğunlukla Microlepidoptera'ya ait olan toplam 42 tür, Türkiye faunası için, 1 tür de Asya için yenidir. Türler, tam taksonomik orjinal referansları, arazi çalışmaları sırasında kaydedilen faunistik ve ekolojik bilgilerle birlikte, sistematik olarak düzenlenmiştir. Toplam 104 türün ergininin ve 20 türün de larvasının besin bitkileri de belirtilmiştir. Her bir türün habitatlan tanımlanmış ve 7 esas kategori altında, tarla ve nadas alanları, dağ stebi, Querciis ormanı ve açıklıkları, Juniperus-Querciis ormanı, galeri ormanı, kuru dere yatağı ve kayalık yamaçlar ve ruderal şeklinde düzenlenmiştir. Habitat tercihleri, fenolojik özellikleri ve gün ışığı altında erginlerin faaliyetlerine ait bilgiler tartışılmıştır. Çeşitli taksonlann dört familya grubu ismi, Eriocranioidea Rebel, 1901, Eublemmini Forbes,1954, Sarrothripini Hampson,1894 ve Achaeini Wiltshire, 1976, ilk defa, genç sinonimler olarak teklif edilmiştir. Bazı türlerin teşhis problemleri de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT In this study, the Lepidoptera fauna of the Province Kırıkkale (Central Anatolia) is investigated. Totally 4257 specimens belonging to 638 species in 42 families were collected by the author and evaluated from the faunistic, ecological and taxonomical standpoints. With a few published records, the present number of the species in the region increased to 643. Totally 42 species, which belong mostly Microlepidoptera are new for the fauna of Turkey, and 1 species for Asia. The species are listed systematically, with full original taxonomical references, faunistical and ecological data, recorded during the field studies. Foodplants of the adults of 104 species and of the larvae of 20 species are also mentioned. Habitats of each species are described and arranged under the seven categories, namely, wheat fields and fallows, mountain steppes, Quercm forests and openings, Juniperus-Qnerciis forests, gallery forest, dry river beds and rocky slopes, and ruderal formations. Data regarding to the habitat preferences, phenological features and the activities of the adults under the day-light are discussed. Four family group names of various taxa, Eriocranioidea Rebel, 1901, Eublemmini Forbes, 1954, Sarrothripini Hampson,1894 and Achaeini Wiltshire, 1976, are proposed firstly as junior synonyms. The identification problems of some species are also discussed.