OSL tekniğinin yaş tayini için uygulanması
  1. Tez No: 55240
  2. Yazar: NİHAT ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNEŞ TANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: OSL, IRSL, j3-dozu, a-dozu, LED
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
OSL TEKNİ?İNİN YAŞTAYİNİ İÇİN UYGULANMASI (Yüksek Lisans Tezi) Nihat ARKAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 1996 OZ Bu çalışmanın amacı, optik uyarımlı luminesans tekniği yaş tayini için uygulamaktır. Kayseri' nin 35 km doğusundaki bölgeden toplanan jeolojik numuneler tek-örnekli ve çok-örnekli yöntemlerle incelenmiştir. Sonuçlar, arkeolojik deliller ve jeolojik yorumlarla uyum içinde bulunmuştur. Tek-örnek kullanılarak uygulanan yaş tayininin, normalizasyon gereksinimi olmadığı için güvenilirlik ve kesinlik gibi avantajlara sahip olduğu desteklenmiştir. Bilim Kodu : 404.04.01
Özet (Çeviri)
THE APPLICATION OF TECNIQUE FOR DATING (M.Sc. Thesis) Nihat ARIKAN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September 1996 ABSTRACT The aim of this study was to apply luminescence dating using single-aliquot method and multi-aliquots method to polymineral geological samples collected from sites in Kayseri. The results gave an age in good agreement with the archaeological evidence and geological interpretations. Single-aliquot dating has the advantage in precision and convenience because there is no need for normalization among measurements due to variations in sample weight or sample mineralogy and mixed crystal. Sicience Code : 404.04.01 Key Words : OSL, IRSL, 0-dose, oc-dose, LED Page Number : 35 Adviser : Doç. Dr. Güneş TANIR