Arap televizyon reklamında kadın tasarımı Cezayir ve Lübnan örneği
Women design in Arab television advertisement Algeria and Lebanon case
- Tez No: 552423
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Cezayir, Lübnan, Arap Kadın, Reklam tasarımı ve analizi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Geçmişten günümüze çok büyük değişimler ve gelişimler yaşamış reklam günlük hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Reklamları tam anlamıyla anlamak için pazarlamadan öte toplumsal olarak reklam ele alınmalıdır. Çünkü reklam toplumları ve kültürleri tamamen yansıtan bir araç niteliğindedir. Toplumların en önemli öğeleri olan insanlar reklamlarda yüz olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kadın reklamlarda medyanın katkısıyla pazarlamanın sömürüsü şeklinde bir niteliğe bürünmüştür. Bu tez konumda Arap medyasındaki kadın imajının nasıl yansıtıldığı özellikle daha çok kültürel olarak Batıdan etkilenen ve diğer Arap ülkelerine nazaran daha özgür olan Lübnan ve Cezayir'de yayınlanan reklamlar karşılaştırılarak kadının nasıl kullanıldığı, kadınların medyada rolü, kadının tasarımı ve analizi üzerinde çalışılmıştır. Lübnan ve Cezayir'deki yayınlanan televizyon reklamlarında oluşturulan kadın tasvirleri, tasarımları, ortaya çıkarabilmek için içerik ve göstergebilimsel analiz uygulanmıştır. Örneklem yoluyla seçilen on reklam filmi incelenmiştir. Araştırmanın evreni Lübnanlı ve Cezayirli televizyon kanalları, örneklemi de en çok izlenen televizyon kanallarıdır. 10-15 Nisan 2019 Lübnan'da en çok izlenen televizyon kanalları LBC, Almustakbal, MTV, ONTV; Cezayir'de de en çok izlenen Samira ve Alnahar televizyon kanallarında yayınlanan kadını içeren reklamlar göstergebilim yöntem ile incelenmiştir. Araştırmacı tarafından özenle seçilen Lübnan ve Cezayir televizyonunda sunulan reklamlar aracılığıyla, seçilen reklamlardaki kadınların tasarımı analiz ederek, Lübnan ve Cezayir toplumunun arasındaki toplumsal, kültürel farklılıkları ve benzerlikleri öğrenilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Women in advertising is a vast and broad topic. Men and women, young and old agree however on the evolution of themes approached in advertisements. A large majority of people, in many countries around the world, say today that there are more sexual evocations in advertising nowadays than two or three years ago. There are many different stereotypes of women in advertising. Throughout history there have been many studies that proved women were mainly portrayed on television advertisements as housewives or occupations that are subservient to men. This theises focuses on how the image of women in the Arab media is reflected, and how women are used, the role of women in the media, the design and analysis of women by comparing the advertisements in Lebanon and Algeria, which are more culturally influenced by the West and more free than other Arab countries. In order to be able to reveal the designs of women, which were created in television commercials in Lebanon and Algeria, semiotic analysis was applied. Two commercial films selected through sampling were examined. The universe of the research is the Lebanese and Algerian television channels, and the most popular television channels. By semiotic analyzing of the design of women in selected advertisements, social, cultural differences and similarities between the Lebanese and Algerian society were learned. Key Word: Advertisement, Woman, Lebanon, Algeria, Semiotic