التجنيس والمزيدالإمام برهان الدين المرغيناني (ت: 593هـ/1197م)من كتاب المفقود إلى نهاية كتاب الهبةدراسةً وتحقيقًا
Burhâneddîn el-Mergînânî'nin“et-Tecnîs ve' l-mezîd”adlı eserinin mefkûd bölümünden hibe bölümünün sonuna kadar tahkik ve değerlendirmesi
  1. Tez No: 978583
  2. Yazar: YUSUF MECİD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: et-Tecnîs ve'l-mezîd, Fıkıh, Fetava, Mergînânî, Mâverâünnehir, al-Tajnīs wa-l-mazīd, Fiqh, al-Marghīnānī, Fatāwā, Māwarā al-Nahr
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Tezimiz İmam Burhaneddîn Ebü'l-Hasan Ali b. Ebû Bekir b. Abdülcelil el-Mergînânî'nin (ö. 593/1197) ''et-Tecnîs ve'l-mezîd'' isimli eserinin on bir bölümünün araştırma ve tahkikini içermektedir. Daha çok el-Hidâye adlı fıkıh eseriyle tanınan Mergînânî pek çok ilimde uzmanlaşmış ve geride büyük bir ilmî miras bırakmış Hanefi mezhebine mensup büyük âlimlerden biridir. En önemli eserlerinden olan et-Tecnîs ve' l-mezîd'de kendisinden önceki Hanefi âlimlerinin fetvalarını derleyerek kendi görüş ve tercihlerine de yer vermiş ve güzel bir şekilde tertip ederek eseri daha kullanışlı hale getirmiştir. Tez giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır: Girişte tezin bilimsel açıdan önemi, konuyu seçmenin nedenleri, tezin hedefi ve tahkik yöntemi, önceki çalışmalar ve tahkikte yapılan işlemlere yer verilmiştir. Birinci bölümde müellifin hayatı, ilim yolculukları, hocaları, talebeleri, eserleri, ilmi konumu ve vefatına yer verilmiştir. İkinci bölünde yazmanın müellife olan nispetinin tespiti, ilmi değeri, tasviri ve eserin tanıtımıyla birlikte tahkikte faydalanılan kaynaklara yer verilmenin yanı sıra müellifin eseri kaleme alma yöntemi, yazmanın özellikleri ele alınmış ve diğer fetâvâ ve nevâzil eserleriyle mukayese edilmiştir. Üçüncü bölümde tahkik edilen metne yer verilmekte olup Mefkûd, İbâk, Gasb, Vedîa, Âriye, Şerike, Sayd, Zebâih, Udhiye, Vakıf, Hibe ve Sadaka konularını içermektedir. Sonuç kısmında ise tezde ulaşılan en önemli sonuçlar yanı sıra ileride yapılabilecek çalışmalara ilişkin olarak araştırmacılara öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study presents a critical edition and analysis of eleven sections from al-Tajnīs wa-l-mazīd by Imām Burhān al-Din Abu al-Hasan Ali bin Abi Bakr bin Abdul Jalil al-Marghināni, a prominent Hanafī scholar widespreadly known by his jurisprudential book, al-Hidāya. The critical edition covers Kitāb al-Mafqūd to the end of Kitāb al-Hiba. Renowned for integrating various Islamic sciences, al-Marghīnānī left a lasting impact on Islamic jurisprudence. His work, al-Tajnīs wa-l-mazīd, is particularly notable for its systematic collection of jurisprudential rulings from early Hanafī scholars, enriched by his own insights and interpretations, making it a valuable contribution to the field. Study Structure: Introduction: Outlines the significance, objectives, rationale, methodology, prior research, and structure of the study. Chapter One: Explores the author's biography, scholarly journeys, mentors, students, works, academic contributions, and death. Chapter Two: Examines the manuscript, confirming its authorship and assessing its importance. It includes a detailed description of the manuscript copies, visual samples, and an exploration of the sources used. The chapter also discusses the title, the author's methodology, and the work's advantages over other Nawāzil texts. Chapter Three: Provides the critically edited text of eleven sections, including Mafqūd, Ibāq, Ghaṣb, Wadī'a, 'Āriya, Sharikah, Ṣayd, Ḏabīḥa, Uḍḥiyya, Waqf, Hiba and Ṣadaqah. Conclusion: Summarizes the key findings and offers recommendations for future research.