Galvanik alım metodu kullnarak klorür iyonları, asetat iyonları ve uçucu külün beton içindeki çeliğin korozyonu üzerindeki etkilerinin araştırılması
- Tez No: 55257
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYRİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme demirlerinin korozyonu, klorür etkisi, asetat etkisi, uçucu kül etkisi, Galvanik Akım Metodu. Sayfa 54 Teas Yöneticisi Prof. Dr, Hayri YALÇIN
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
I GALVANİK AKIM METODU KULLANILARAK KLORÜR İYONLARI, ASETAT İYONLARI VE UÇUCU KÜLÜN, BETON İÇİNDEKİ ÇELİ?İN KOROZYONU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ ABDURRAHMAN ASAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1996 ÖZET Betonarme demirleri normal beton içinde pasif halde bulunur. Bu pasiflik betonun yüksek alkali (pH: 12-13) özelliğinden kaynaklanır. Ancak beton içine klorür iyonlarının girmesi halinde bu pasiflik bozulur ve betonarme demirleri korozyona uğrar. Korozyon sonucu oluşan ürünler hacimsel genleşme oluşturarak, betonda içsel gerilimlere ve çatlaklıklara sebebiyet verir. Bu durum betonun parçalanmasına yol açar. Bu çalışmada, gerçek beton numuneleri içine değişik oranlarda klorür, asetat ve uçucu kül katılarak, betonarme demirlerinin korozyonu üzerine nasıl etki yaptıkları incelenmiştir. Deneylerde ASTMC-871-91 ve galvanik akım ölçüm yöntemleri uygulanmıştır. 100 mm x 100 mm x 100 mm boyutlarında hazırlanmış olan beton numuneleri üzerinde 60 gün süre ile yapılan deneylerde korozyon hızının zamanla değişimi incelenmiştir.Deneyler sonucunda klorür konsantrasyonunun 2.65 kg Cf /m3 Beton (1086 ppm)'den fazla olması halinde betonarme demirlerinin korozyona uğradığı belirlenmiştir. Asetat iyonları ise yüksek konsantrasyonlarda bile pasifliği bozucu etki göstermemiştir. Beton içine çimento ağırlığının % 30'u oranında katılan uçucu külün, betonarme demirlerinin korozyonu üzerine ilk 60 gün içinde belirgin bir etkisi gözlenememiştir. Bilim Kodu 602.03.02
Özet (Çeviri)
III INVESTIGATION OF EFFECTS OF CHLORIDE IONS, ACETATE IONS AND FLY ASHES ON THE CORROSION OF REINFORCING STEEL IN CONCRETE BY USING GALVANIC CURRENT METHOD (M. Sc. Thesis) ABDURRAHMAN ASAN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 1996 ABSTRACT The steels are in passive form in normal concrete. This passivity is due to high alkalinity of concrete (pH= 12-13). However, the steel begins to lose its passivity in the case of penetration of chloride ions into concrete. Deterioration of concrete due to corrosion is the result of the fact that corrosion products occupy a greater volume than the steel and hence exert substantial stresses on the concrete. As a result, the concrete is cracked and spalled. In this study effect of chloride ions, acetate ions and fly ashes on the corrosion of steel were investigated by adding these ions and fly ashes into the concrete in different percentage. ASTM C-871-91 and Galvanik Current methods were utilized as measurement techniques in experiments. Concrete samples were prepared in 100 mm x 100 mm 100 mm dimensions. Then corrosion rate was measured as a function of time in daily periods during the 60 days. As a result ofIV these experiments, it was determined that the reinforcing steels corroded when the chloride ions concentration in concrete is higher than 2.65 kg Cl'/m3 concrete. Any negative effect of acetate ions on corrosion of steei was not observed even at high concentration. In similar manner, any significant effect of fly ash which added to concrete in 30% of concrete, of corrosion of steel was not observed during 60 days of test period. Science Code 602.03.02 Key Words Corrosion of reinforcing steel, effect of chloride, effect of acetate, effect of fly ashes, Galvanic Current Method Pages Adviser 54 Prof. Dr. Hayri YALÇIN