Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Aile Hekimliği intörnlük diliminin intörn doktorların birinci basamağa bakışlarına etkisi
The effect of the family medicine internship in The Medical School of Trakya University
  1. Tez No: 552721
  2. Yazar: DİDEM KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntörn, Tıp Eğitimi, Genel Pratisyenlik, Birinci Basamak, Aile Hekimliği, İntern, Medical Education, General Practice, Primary Care, Family Medicine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Birinci basamak başarılı bir sağlık sisteminin temellerini oluşturur. Başarılı bir birinci basamak hizmetiyse mezuniyet öncesi eğitimden köken almaktadır. Araştırmamız, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ankete katılmayı kabul eden 138 intörn hekim tarafından aile hekimliği intörnlük dilimi sonrası birinci basamağa bakışlarına etkisini göstermek ve etkili olabilecek nedenleri ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. 2018-2019 eğitim öğretim yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim görmekte olan intörnlük dilimindeki öğrenciler çalışma grubunu oluşturmuştur. Çalışmaya katılmayı kabul eden 138 gönüllü intörn hekim bulunmaktaydı. Çalışma aile hekimliği intörnlük dilimi öncesinde ve aile hekimliği intörnlük dilimi sonrasında hazırlanan anket formunun doldurulması sağlanarak gerçekleştirildi. Uygulanan anketteki demografik veriler ve karşılaştırması için oluşturulmuş çoktan seçmeli sorular SPSS istatistik programına aktarılmış, elde edilen veriler sayı ile yüzde olarak değerlendirilmiş, istatistiksel anlamlılık seviyesini tespit etmek için 'Mc-Nemar Bowker Testi' yle analiz edilmesi sağlanmıştır. Araştırma grubu 138 kişiden oluşup yaş ortalaması 23,95±1,309 (max:33- min:22). Öğrencilerden %55,1 (n=76) kadın cinsiyette, %50 (n=62) erkek cinsiyetteydi. Katılımcıların %86,2 (n= 119)'si TUS' a hazırlandığını belirtti. %13,8 (n=19)'i TUS' a hazırlanmadığını belirtti. Aile hekimliği intörnlük dilimi öncesinde birinci basamakta çalışabileceğini söyleyen %26,8 (n=37) intörn hekim bulunmaktaydı, aile hekimliği intörnlük dilimi sonrasında bu sayı %71,7 (n=99) olarak değişmiştir. Aile hekimliği intörnlük dilimi öncesinde tıp eğitiminin birinci basamakta çalışmaya özendirdiğini düşündüğünü belirten %19,6( n=27) intörn hekim bulunmaktayken, aile hekimliği intörnlük dilimi sonrasında bu oran %54,3 (n=75) olarak tespit edilmiştir. Aile hekimliği intörnlük dilimi öncesinde 'Aile hekimliği uzmanlığının akademik kariyer planlarım açısından uygun bir branş olduğunu düşünüyorum.' önermesine katıldığını belirten %21,7 (n=30) intörn hekim bulunmaktayken aile hekimliği intörnlük dilimi sonrasında bu oran %61 (n=42) olarak değişmiştir. Aile hekimliği intörnlük dilimi öncesinde birinci basamakta çalışan tüm hekimlerin uzman olması gerektiğini düşünen %29 (n=21) intörn hekim bulunmaktayken, aile hekimliği intörnlük dilimi sonrasında birinci basamakta çalışan tüm hekimlerin uzman olması gerektiğini düşünen %77,5 (n= 107) intörn hekim bulunmaktaydı. Sonuç fakültemizin birinci basamak tecrübesi, intörn hekimlere birinci basamak pratik olanağı sağlanması bunların dışında güçlü eğitim programı, intörn hekimlerin birinci basamakla ilgili tutumlarını olumlu şekilde etkilediğini düşündürmektedir. Bu durumun arttırılması adına, birinci basamak hekimliğini özendiren; mezuniyet öncesi verilen eğitim sırasında temel sağlık hizmeti sunumunun altını çizen eğitim olanakları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Primary health care is the foundation of a successful health system. A successful primary care service originates from pre-graduate education. The aim of this study is to show the effect of family medicine on internship after internship period by 138 interns who accept to participate in the survey at Trakya University Faculty of Medicine. In the 2018-2019 academic year, the students in the internship department of Trakya University School of Medicine formed the study group. There were 138 volunteer interns who accepted to participate in the study. The study was carried out prior to the family medicine rotation and after the family medicine rotation. The demographic data and the multiple-choice questions for comparison were transferred to the SPSS statistical program and the data were evaluated as number and percentage. The ʽMc-Nemar Bowker Testʼwas used to analyze the statistical significance level. The study group consisted of 138 people with a mean age of 23.95 ± 1.309 (max: 33- min: 22). %55.1 of the students (n = 76) were female and %50 (n = 62) were male. %86.2 (n = 119) of the participants stated that they were prepared for TUS. %13.8 (n = 19) stated that they were not prepared for TUS. There were %26,8 (n=30) interns who stated that they could work in the primary care before the family medicine internship period.There were %71,7 (n=99) interns who wanted to work in primary care after family medicine internship. There were %19,6 (n=27) intern who thought that medical education had encouraged working in the primary care unit before the internship period. There were %54,3 (n=75) intern who thought that medical education had encouraged working in the primary care after the internship period. Before the internship period, 'I think that is an appropriate branch of the family medicine specialist academic career in terms of my plans.' attended the proposition stating that %21.7 (n = 30) had an interns. This rate changed to %61 (n = 42) after the internship of family medicine. There were %29 (n = 21) interns who thought that all doctors working in the primary care should be physician before the internship period of family medicine. %77.5 (n = 107) had an intern physician who thought that all doctors working in primary care should be physician after the internship of family medicine. As a result, experience of our faculty, providing interns with practical possibility and strong training program suggest that interns have positive effects on primary care. To improve this situation, that promotes primary care; In the undergraduate education that emphasizes the provision of basic health services should be provided educational opportunities.