İbn Teymiyye düşüncesinde Ehl-i Beyt
Ibn Taymiyya's view of Ehl al-Bayt
  1. Tez No: 552803
  2. Yazar: TARIK AKYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Teymiyye, Ehl-i Beyt, Şiî/Rafızî, İmâmiyye, Hz. Ali, Kisa Hadisi, Tathir Ayeti, Ibn Taymiyyah, Ahl al-Bayt, Shi'i/Rafida, Imamiyah Ali bin Abu Talib, the Hadith About Kisa, al-Tathîr Verse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ehl-i Beyt kavramı, kelime olarak“ehl”ve“beyt”kelimelerinden meydana gelmiş Arapça bir terkiptir. Terim olarak Ehl-i Beyt kavramının kapsam alanı ile ilgili farklı görüşler olmakla birlikte özel anlamda Hz. Peygamber'in ailesini kapsamaktadır. İlk zamanlar Hz. Peygamber'in ailesini tanımlamak için kullanılan bu kavram, zamanla politik bir anlam kazanmaya ve insanlar arasında bir üstünlük aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ancak ayetler ve hadislerin birçoğunda bu görüşlerin aksine üstünlüğün ancak takva ile olacağı bildirilmiştir. Zamanla“Ehl-i Beyt”kavramı, teolojik bir anlam da kazanmaya başlamıştır. Özellikle Şiîler Kur'an'dan Ahzâb 33. ayet ile Kisâ hadisi olarak bilinen rivayetlere dayanarak Ehl-i Beyt kavramını farklı bir boyuta taşımışlardır. Ehl-i beyt kavramına ideolojik bakış sadece Şiîler ile sınırlı kalmamıştır; yanı sıra kavram Emevîler, Abbâsîler hatta günümüzde bile farklı amaçlar ile kullanılmıştır, kullanılmaktadır. Bu çalışmada İbn Teymiyye'nin Şiîlere cevap mahiyetinde olacak şekilde Ehl-i Beyt'e bakışı genel bir çerçevede ele alınmıştır. Bununla birlikte Ehl-i Beyt kavramının sözlük ve terim anlamları, bu kavram ile aynı anlamı taşıyan kelimeler ele alındıktan sonra İslam âlimlerinin bir kısmının bu kavram ile ilgili genel bakışları aktarılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The term of Ahl al-Bayt is an Arabic composition composed of the words ahl/ members and al-bayt/home. As a term, there are different opinions about the scope of the Ahl al-Bayt concept, but it mainly covers the family of the Prophet (pbh). This concept used to describe the family of the Prophet at arly times, yet it began to gain a political meaning and used as a means of superiority among people during the next proccess. However, in many of the Qur'anic verses and hadiths, contrary to these views, we have been informed of the fact that the superiority will only be with the taqwa. The concept of Ahl al-Bayt, has begun to gain a theological meaning. Especially, Shiites, based on 33. verse of Surat al Ahzab in Quran and the hadith about Kisâ, have moved the concept of Ahl al-Bayt to a different dimension. The conceptual meaning is not limited to the Shiites, but the Umayyads and the Abbasids have even been used for their purposes. In this study, a general framework of Ibn Taymiyya's view of Ahl al-Bayt, which is a response to Shiites, has been discussed. ın addition, after handlin the meaning of the words and terms of Ahl al-Bayt concept, the same meaning of this concept the words, general view of some İslâmîc scholars about this concept will be tranferred.