Iraqi university students' listening comprehension problems 111 learning English as a foreign language
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Iraklı üniversite öğrencilerinin dinlediğini anlama konusundakı problemlen
  1. Tez No: 552882
  2. Yazar: KHANDA ABDALLA HAMA SAEED
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dinleme-algılama, dinleme-algılama stratejileri, dinlemealgılama problemleri, Listening comprehension, listening strategies, listening comprehension problems
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
.Bu çalışmanın amacı Iraklı üniversite öğrencilerinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenirken dinlediğini anlama konusunda en sık karşılaştıkları problemleri bulmaktır. Çalışma aynı zamanda öğrencilerin en sık karşılaştıkları problemleri çözmek için İngilizce öğretmenlerinin çözüm önerilerini bulmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma karma yöntemli bir vaka çalışması olarak tasarlanmıştır. Yani, araştırma sorularının cevaplarını bulabilmek için hem nitel ve hem de nicel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın nitel verileri öğrenci anketi yoluyla nicel verileri ise izlem görüşmeleriyle toplanmıştır. Çalışma 2018-2019 yılında Erbil/Irak‟ta bulunan Lebanese French Üniversitesinde yürütülmüştür. Çalışmaya İngiliz dili ve edebiyatı bölümü ikinci ve üçüncü sınıflarında öğrenim görmekte olan 50 üniversite öğrencisi ve aynı üniversitenin aynı bölümünden 7 öğretim görevlisi katılmıştır. Çalışmanın sonucu bize dinlediğini anlama konusunda öğrencilerin en sık karşılaştıkları problemlerin aşağıda sırasıyla belirtilen nedenler olduğunu göstermiştir: dinleme metinlerinin uzunluğu; kastedilen mesajları anlama; metinlerde kullanılan karmaşık dil yapıları; dinleme esnasında not alma; konuşmacıların kullandığı doğal duraksamalar ve/ya tereddütler; konuşmacıların çok hızlı konuşması; farklı aksanları anlama; dinleme aktivitelerine karşı içsel motivasyon seviyesinin düşüklüğü; endişe ve tedirginlik duyguları; ana fikri anlayabilmek için bütün detayları anlamaya çabalama; bağlaçları kullanma gerekliliğini bilmeme. Öğrencilerin dil öğrenme sürecinde dinlediğini anlama konusunda deneyimledikleri problemleri çözmek için İngilizce öğretmenlerinin çözüm önerileri ise aşağıda belirtilenlerden oluşmaktadır: Öğrencilerin dinleme becerilerinin bir dili öğrenmede ne kadar önemli olduğu konusunda farkındalıklarını arttırma; İngilizce öğretmenlerinin dinleme öncesi aktivitelerini düzgün bir şekilde kullanmaları gerekliliğini bilmeleri ve öğrencilerle görüş alışverişinde bulunarak uygun dinleme materyalleri ve aktiviteleri tasarlayıp kullanmaları.
Özet (Çeviri)
.The aim of this study was to identify the most frequent problems Iraqi university students encounter in learning English as a foreign language. It also aimed to explore and find out the instructors‟ suggestions and opinions in overcoming the reported problems. This study was designed as a mixed method study. That is, both quantitative and qualitative research methods were used to find out the answers to the research questions. The perception questionnaire that was used with the students gathered quantitative data while the follow-up interviews conducted with the teachers gathered qualitative data. A perception questionnaire was used with the students and 10 interview questions that were prepared based on the questionnaire results were used with the instructors. The study was conducted at Lebanese French University (LFU) in Erbil/ Iraq in the academic year of 2018-2019. The participants of the study were 50 university students from second and third stage of English language and literature department and 7 of their instructors at English language and literature department. The findings of the current study revealed that the students studying English as foreign language are struggling with the problems regarding the length of a spoken text, understanding the intended meaning of the speaker. In addition, the difficult grammatical structures used in spoken texts, note taking during listening, natural speeches with hesitations and pauses, speakers speaking too fast, varied accents, lack of internal motivation and feelings of worry and nervousness, uninteresting topics, listening to every detail to get the main idea and deficiency in using topic markers were respectively the most common problems that the students experience in listening comprehension. The instructors' suggestions to reduce the students‟ reported problems were about the significance of raising the students‟ awareness about the vitality of acquiring listening skill in a language and for the teachers the proper use of the pre-listening activities and conducting conferences with the students to learn about the difficulties that they experience so as to plan and use appropriate listening materials and tasks.