Ayrımcılığın işgören seçimi üzerindeki etkisi: Afganistan örneği
The effect of discrimination on recruitment process: Afghanistan sample
- Tez No: 552980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU AYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, İşgören Seçim Süreci, Ayrımcılık, Afganistan, Human Resource Management, Process of Employee Recruitment, Discrimination, Afghanistan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günümüzde kurumların rekabet avantajı sağlayabilmesi, şüphesiz insan kaynağının doğru yönetilmesine bağlıdır. Bir kurumun başarısı doğru personeli bulmak, seçmek ve kurumun amaçları doğrultusunda yönlendirmekle gerçekleşir. İşe alım süreci kurumun yapısına ve pozisyonun gerektirdiği yetkinliklere sahip nitelikli işgörenin seçilmesini ifade etmektedir. İşe alım sürecinde adayların işle ilgisi olmayan cinsiyet, ırk, siyasi görüş vb. kriterlere göre değerlendirilmesi şüphesiz ayrımcılığın oluşmasına ve eşit davranma ilkesinin ihlaline sebebiyet vermektedir. Tarihsel süreçte birçok etnik guruba ev sahipliği yapan Afganistan'da uzun yıllar süren iç karışıklık ve işgaller demokrasinin sağlıklı işlemesine engel olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Afganistan'ın başkenti olan Kabil'de İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çeşitli kademelerde görev yapan kamu personelinin işe alma sürecindeki ayrımcılık algısının incelenmesidir. Araştırmanın amacına ulaşmak için gerekli bilgiler anket tekniğiyle toplanmıştır. Çalışmada kullanılan anket, işe alım sürecinde algılanan ayrımcılık ölçeğinin,“Cinsiyet, Siyasi düşünce, Referans ve Etnik köken Ayrımcılık algısı”olmak üzere 4 alt boyuttan oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Frekans dağılımları, bağımsız iki değişken için t-testi, ikiden fazla değişken için F testi (ANOVA) karşılaştırmalı sonuçlarından faydalanılmış ve yanılma düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Çalışma sonucunda, işe alma sürecinde ayrımcılık algı düzeylerinin sırasıyla en yüksek ayrımcılık algı düzeyine sahip olan cinsiyet, referans, etnik köken ve siyasal düşünce konusundaki ayrımcılık algısının olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca eğitim düzeyi, yaş, cinsiyet durumlarının, ayrımcılık yapılma durumuyla ilgili olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the competitive advantage of institutions depends on the proper management of human resources. The success of an organization can be achieved by finding the right personnel, selecting them and guiding them in line with the objectives of the institution. The recruitment process refers to the selection of a qualified employee with the structure of the organization and the competencies required by the position. In the recruitment process, the evaluation of candidates according to criteria such as gender, race, political opinion etc. which are not related to the job, undoubtedly leads to discrimination and violation of the principle of equal treatment. In the historical process, many ethnic groups have been involved in long-lasting internal turmoil and occupations that prevent the healthy functioning of democracy. The aim of this study is to examine the perception of discrimination in the recruitment process of public personnel which serving in various positions depending on the Interior Ministry in Kabul, capital of Afghanistan. In order to reach the aim of the research, the necessary information was gathered by survey technique. The questionnaire used in the study consists of four sub-dimensions of the perceived discrimination scale in the recruitment process, namely“Gender, Political thought, Reference and Ethnicity Discrimination perception”. The data were analyzed by SPSS 22.0 package program. The frequency distributions, t-test for two independent variables, F test (ANOVA) for more than two variables were used and the error level was taken as 0.05. As a result of the study, it was found that discrimination perception levels in the recruitment process which had the highest level of discrimination perception respectively on the basis of gender, reference, ethnic origin and political thought. In addition, it was determined that education, gender and age situation differ in terms of the situation of discrimination.