Kadın yazını ve 'Dişil Yazın'ın İmkânları: Peride Celal'in otobiyografisi Kurtlar
Women writing and the possibilities of 'Feminine Writing': Peride Celal's autobiography Wolves
- Tez No: 553237
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Otobiyografik metinler, feminist edebiyat eleştirisi, metinlerarasılık, dişil yazın, Autobiographical texts, feminist literary criticism, intertextuality, feminine writing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kadınların otobiyografik metinlerinden yola çıkarak kadın öznelliğinin nasıl kurulduğunu araştırmak bu araştırmanın ilgisini oluşturmaktadır. Daha çok eril bir yazın türü olarak ortaya çıkan otobiyografik metinler bağlamında erkek egemen dil içerisinde kadın yazarların kendi deneyimlerini nasıl ifade ettikleri, deneyimleriyle ilişkilenirken kadın oluşu nasıl eklemledikleri, edebiyat alanında var olma durum ve koşullarıyla nasıl bir mücadele içinde oldukları bu araştırmanın peşine düştüğü temel sorulardır. Bu sorularla birlikte irdelenecek sorular şunlardır: Erkek egemen dilin dışına çıkmak mümkün müdür?; kadınların kendilerine ait bir dili var mıdır?; kadınlar erkek egemen dili nasıl altüst edebilirler?; dişil yazın bir altüst etme pratiği olarak neler vaat edebilir? Bu çalışmada, bu sorular, Peride Celal'in Kurtlar romanı örneğinde, feminist edebiyat eleştirisinin sunduğu boyutlar, kavramsal çerçeveler ve metodolojiler dolayımıyla araştırılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
On the basis of women's autobiographical texts, an analysis of how female subjectivity is shaped is the interest of this research. In the context of the literary genre of autobiographical texts which have emerged as a mainly masculine genre, how women writers express their own experiences in a male-dominated language, how they articulate becoming a woman while they relate with their experiences and how they engage with states and conditions of being a female writer to endure in the literary field are the basic questions that this research pursues. Further questions to be examined in relation to these questions are as follows: Is it possible to get out of a male-dominant language?; Do women have a language of their own?; How can women subvert a male-dominant language?; What can the feminine writing promise as a subverting practice? In this study, these questions will be studied in the case of Peride Celal's autobiyographical novel Wolves, through the aspects, conceptual frameworks and methodologies provided by feminist literary criticism.