Grup fay hatları, grup içi çatışma ve grup performansı ilişkilerinde grup sargınlığı ve hedef karşılıklı bağlılığının etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effects of group cohesion and goal interdependency on the relationship among group faultlines, group conflict and group performance
- Tez No: 553242
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER TASLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Grup Fay Hatları, Grup İçi Çatışma, Grup Sargınlığı, Hedef Karşılıklı Bağlılığı, Group faultlines, group conflict, group cohesion, goal interdependence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu doktora tez çalışmasında, grup fay hatlarının, grup içi çatışma ve grup performansı ile ilişkisinde grup sargınlığının ve hedef karşılıklı bağlılığının etkisi araştırılmıştır. Grup fay hatları, bireylerin farklı özellikleri arasındaki bağlantı ve benzerliklerin etkilerini dikkate alarak farklılıkların yönetimi araştırmalarına yeni bir boyut kazandırmıştır. Farklı özellikler taşıyan bireylerden oluşan gruplarda, benzer özellikler taşıyan bireylerin alt gruplar oluşturma potansiyelinin göz önüne alınması, farklılık araştırmalarının karmaşık sonuçlarını açıkladığından, grup fay hatlarını inceleyen araştırmalar sıklaşmıştır. Bu çalışma, öncelikle gruplarda potansiyel fay hatlarının aktifleşmesini ve aktif fay hatlarının grup içi çatışma ve grup performansı ile ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bunun yanında, grup sargınlığının ve hedef karşılıklı bağlılığının bu ilişkiler üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Araştırmanın gerçekleştirilmesi için, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Fethiye İşletme Fakültesi'nin birinci ve ikinci sınıfına devam eden öğrenciler örneklem olarak belirlenmiştir. 228 öğrencinin katılımıyla oluşturulan 60 grup, araştırmacının gözetiminde grup çalışmalarını gerçekleştirmişlerdir. Grup çalışmalarının ardından, gruplardan anket yoluyla veri toplanmıştır. Verilerin analizi sonucunda, aktif grup fay hatları ile grup içi çatışma ve grup performansı arasında ve grup içi çatışma ile grup performansı arasında bir ilişki bulunamamıştır. Bununla birlikte, grup sargınlığının artmasının, grup performansının yükselmesine neden olduğu görülmüştür. Hedef karşılıklı bağlılığının bulunmasının da grup performansını anlamlı biçimde yükselttiği ortaya konulmuştur. Analiz sonuçlarına göre, hedef karşılıklı bağlılığı, grup sargınlığının grup performansı üzerindeki olumlu etkisini güçlendirmektedir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, farklılıkların yönetimi ve grup fay hatları kavramını ele alacak araştırmacılar için, kavramların kültürel bağlama uygun biçimde ele alınabilmesine yönelik öneriler verilmiştir. Örgütlere grup performanslarının arttırılması için, gruplarda sargınlığı arttırmaya ve ortak hedeflerin varlığına odaklanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the relationships among group faultlines, group conflict and group performance; and the effect of group cohesion and goal interdependence on these relationships. Group faultlines have nourished diversity management studies by considering the effects of the alingment of different attributes of individuals. The possibility of sub-group formation in groups or organizations that are formed by individuals with different attributes has the capacity to explain complex results of diversity research; therefore, the number of research focusing on group faultlines ascended. This study primarily aims to analyse the activation of potential group faultlines and the relationsip among active group faultlines, group conflict and group performance. In addition, the effects of group cohesion and goal interdependence on these relationships are analysed. In order to conduct the study, the freshmen and sophomores of Muğla Sıtkı Koçman University Faculty of Economics and Administrative Sciences and Fethiye Faculty of Management are set as the sample. 60 groups formed by 228 students joined the group-work under the supervision of the researcher. At the end of the group work, information is gathered through questionnaires. Data analysis does not show any relationship between active group faultlines and group conflict, between active group faultlines and group performance and between group conflict and group performance. However, it is shown that the increase in group cohesion results in an increase in group performance. Also goal interdepedence increases group performance. The analysis shows that goal interdependence strengthens the positive effect of group cohesion on group performance. According to the results and interpretations, it is suggested that the researchers who are willing to study on diversity management and group faultlines in Turkey should consider cultural context. The organizations are suggested to increase cohesion and create shared goals in order to increase group performances.