The duality of curatorial fiction in contemporary art
Çağdaş sanatta küratöryel kurgunun dualitesi
  1. Tez No: 553279
  2. Yazar: NİL MELEK GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Çağdaş Sanatçı, Avant-garde, Metaforlar, Neo Liberal Dönem, Ticari Meta, Küratör, Kurgu Dualitesi, Contemporary Art, Contemporary Artist, Avant-garde, Metaphors, Neo Liberal Period, Commercial Meta, Curator, Fiction Duality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu günün sanatı denilen Çağdaş Sanat, Avangard Sanatçıların, Klasik Sanatın kendilerini sınırlayan kuralcı ve geleneksel anlayışına karşı çıkmasıyla başlar. İlk önceleri sadece Resim ve Heykel konusunda geliştirdikleri modernist yaklaşımlarla sanatta asileşen ve estetik algısını bambaşka boyutlara taşıyan akımların, ardarda tüm dünyada etkinleşmesine sebep olmuştur. Bunun en önemli sebeplerinden biri, 19.Yüzyıl sonu başlayan, 20.yüzyılla birlikte kentleşmeyle yaşamın her alanında hissedilen büyük dönüşüm ve sanayileşme sonrası sanattada ortaya çıkan köklü değişimlerdir. Özellikle I. ve II. Dünya Savaşı sonrası yaşanan büyük kayıplar ve milletler arası zorunlu göçlerin de etkisiyle sınıflar arası ayrımcılık azalmış. Artık Modern Sanatın yenilik peşinde koşan didaktikçi tavrına karşı eleştiri geliştiren bir yapıda sanatın evrilmesine neden olmuştur. Yaratılan eserlerde kusursuz estetik değerlerin tartışılamadığı klasik dönem anlayışı, Dadacılarla yerle bir olmuş. Günümüze kadar süregelen inanılmaz çeşitlilikte araçlarla ifade edilen sanat, Küratörlerin zorunlu olarak merkezde yer aldığı bir Kurgu Dualitesi haline gelmiştir. Böylelikle, Kavramsal sanattaki metaforları algılamakta zorlanan ve sanatsal dualiteye karşı önyargılı bir tavır içinde tepki gösterebilen farklı bir izleyici kitlesi de ortaya çıkmıştır. Varlığını sürdürmek için, daha çok izleyiciye ulaşmayı hedefleyen çağdaş sanatçıların bazıları ise eğlence dünyasının ünlüleriyle sansasyonel bir dialog kurmuş. Bu şekilde evrilen sanat ise günümüzde karşıt görüşleri bir araya getiren farklı bir estetik algı ile anılmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
Contemporary Art, called today's art, begins with 'Avant-garde Artists' opposition to the normative and traditional understanding of Classical Art that confines itself. The first priority is only the modernist approaches they have developed about Paintings and Sculpture, followed by the end of the 19th century and 20th century that it has started to take its place in the history of art effectively with urbanization and great transformation after industrialization. Especially, after the first and second World Wars, the effects of major losses and compulsory migrations between nations had diminished the discrimination between the classes. In the works of art, the aesthetic values never discussed in the classical period that had been destroyed by Dadaists. Besides, the art having been expressed with an incredible variety of tools, has become a Fiction Duality where the curators are necessarily at the centre until today. In this case, it has also revealed a different viewer in conceptual art, which is difficult to perceive metaphors and can react in a biased attitude towards artistic duality. In order to maintain its existence, some of the contemporary artists aiming to reach more viewers have created a sensational dialogue with the celebrities of the entertainment world since then. The art, evolving in this way, is now being known with a different perception of aesthetic that brings together opposing views.