Alternatif tüketim tarzı olarak gönüllü sadelik: Muğla örneği
Voluntary simplicity as an alternative consumption style: The case of Muğla
- Tez No: 553278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Tarzı, Gönüllü Sadelik, Tüketim, Gösteriş, Lifestyle, Voluntary Simplicity, Consumption, Glamorous
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Sanayi devrimiyle hızlanan kapitalist sistemle birlikte değişen yaşam tarzları ve tüketimin artması daha sonra teknolojinin hızla gelişmesi, küreselleşme, eğitim ve iletişim düzeylerindeki artışlada beraber israf boyutunda tüketim çılgınlığı modern dünyada yerini almıştır. Medya, moda, reklam, kredi kartı, alışveriş merkezleri gibi etkenlerde tüketimi körükleyip kolaylaştırmış ve böylece alanyazına yeni yeni tüketim tarzları girmeye başlamıştır. İnsanlar artık ürün alırken sadece temel ihtiyaçlarını karşılayacak tarzda satın alma gerçekleştirmiyor, üründen ek fayda (güç, prestij, farklı olma, başarı, beğenilme, haz, gösteriş gibi) elde etmek için ek külfetlere katlanıyorlar. Günümüz tüketim çılgınlığına karşı çıkan gönüllü sade yaşam tarzı tüketim kültürünün panzehiri olarak görülebilir. Yoğun çalışmanın getirdiği stres, modern dünyanın vaadettiği mutluluğu verememesi, yitirilen değerler, çevre, insan sağlığı ve gelecek nesillere olan zararların farkına varılması, kendi hayatnın kontrolünü eline almak istemeleri, kısaca yaşamın ana amacıyla uyuşmayan pek çok sebepten dolayı bu akım hızla yayılmaktadır. Bu tez çalışmasında, yaşadığımız tüketim toplumunun içinden kendini sıyırıp gönüllü olarak sade bir hayatı yaşama bilincinde olanlar araştırılmıştır. Muğla Menteşede yaşayan insanların gönüllü sadeliği ne düzeyde yaşadıkları, hangi gruplar arasında nasıl dağıldığı nicel yöntemlerle ölçülüp açıklanmaya çalışılmıştır. Katılımcıların yüksek oranda gönüllü sadeliği benimsediği anlaşılmış sade olmayanların hangi özelliklerde olduğu farklılık analizleriyle tespit edilip sebepleriyle anlatılmıştır. Zıttı olan gösteriş tüketimiyle kıyaslanarak elde edilen bulgular netleştirilmeye çalışılmıştır. Gönüllü sadeliğin gösteriş tüketimiyle anlamlı ve negatif ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. İhtiyatlı olanlar en yüksek ortalamaya, materyalistler en az ortalamaya sahiptir. Bu alanda yapılmış çalışmaların az olmasından dolayı bu çalışma ile bundan sonraki çalışmalara yol göstermek ve biraz daha yol katedebilmek amaçlanmıştır. Ayrıca, yaşam tarzı olarak gönüllü sadeliğin daha çok tanınması, anlaşılması ve insanlarda bir farkındalık oluşturabilmesi açısından bu çalışma önemlidir.
Özet (Çeviri)
With the capitalistic system accelerated by the industrial revolution, increasing lifestyles and consumption, then the rapid development of technology, globalization, advances in education and communication levels along with the wasteful consumption, consumption has taken its place in the modern world. By enhancing the factors such as media, fashion, advertising, credit cards, shopping centers, the consumption has been facilitated and thus new consumption styles begin to enter the literature. When people buy products, they do not buy only to meet their basic needs, but also they endure additional burdens to obtain extra benefits such as power, prestige, differentiation, success, liking, pleasure, pretension etc. The voluntary simple lifestyle that opposes today's consumption frenzy can be seen as the antidote to the consumption culture. This trend is rapidly spreading due to the stress caused by the hard work, the inability of the modern world to give the happiness promised, the lost values, the environment, human health and the awareness of the damages to the future generations, the desire to take control of their own life, shortly a lot of reasons that are incompatible with the main purpose of life. In this thesis, people who live a simple life as a volunteer in the consciousness and self-scrape from the consumer society we live in have been analyzed. At what level people in Muğla Menteşe lead a voluntary simple life, in what aspects and how the distribution among groups were made have been explained by quantitative methods and It was understood that the participants adopted high voluntary simplicity, what characteristics of the non-voluntary simplicity are have been determined by the difference analysis with their reasons. The results obtained via comparison with the opposite glamorous consumption was tried to be clarified. It has been found that voluntary simplicity has a significant and negative relationship with glamorous consumption. Prudent ones have the highest average whereas, materialists have the lowest average. Due to a small number of the studies done in this field, this study aims to guide the future studies and guide them further. In addition, this study is important with a view to volunteer simplicity as a way of life to find out more, understanding and creating awareness among people.