Rekabetçi tutum ölçeğinin çalışanların iş verimliliği üzerine etkisi: Hizmet sektöründe bir uygulama
The effect of the competitive attitude scale on the work efficiency of employees: An application in the service sector
  1. Tez No: 553300
  2. Yazar: HASAN MURAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabetçi Tutum, İşgören Verimliliği, Hizmet Sektörü, Competitive Attitude, Employee Efficiency, Service Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Organizasyonlar açısından sürdürülebilir olabilmek için rekabetçi olmak ne kadar önemliyse, çalışanlar için de çalıştığı kurumda devamlılık sağlayabilmek adına rekabeti iyi yönetmesi o derece önem arz etmektedir. Yapılan bu çalışmanın ana amacı, çalışanların rekabetçi tutum düzeylerinin iş verimlilikleri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Kurumların çalışanlar arası rekabeti desteklemenin işgören verimliliğinde ne gibi değişiklikler ortaya çıkardığını bilmeleri açısından bu çalışma önem taşımaktadır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği belirlenmiş olup, katılımcıları İstanbul ilinde hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurumlarda çalışanlar oluşturmaktadır. Anketin birinci bölümünde katılımcıların demografik özelliklerini ölçmeye yönelik 6 adet soru yer almaktadır. İkinci bölümde rekabetçi tutum düzeyini ölçmek için rekabetçi tutum ölçeği kullanılmıştır. Ölçek 20 ifadeden oluşmaktadır. Son olarak üçüncü bölümde işgören verimliliğini ölçmek amacıyla 10 ifadeden oluşan işgören verimlilik ölçeği kullanılmıştır. İfadeler 5'li likert tipi yapısında hazırlanmıştır. Anket uygulaması offline olarak gerçekleştirilmiş olup ankete katılan 393 kişinin verileri SPSS 24.0 programında analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu sınandıktan sonra ölçeklere ilişkin fark testleri olan Levene Homojenlik Testi, Bağımsız Grup T Testi ve ANOVA T Testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkinin tespiti için Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda oluşturulan hipotezlerin sonuçları çizelgelerde sayı, yüzde ve grafik olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to be sustainable in terms of organizations, it is extremely important for employees to manage the competition well in order to ensure continuity in the institution they work for. The main purpose of this study is to examine the effect of the competitive attitude levels of the employees on the work efficiencies. This study is important for organizations to know what changes in the employee productivity of supporting the competitiveness of the employees. In the study, the survey technique was determined as the data collection method and the participants were employed in the institutions operating in the service sector in Istanbul. In the first part of the questionnaire, there are 6 questions to measure the demographic characteristics of the participants. In the second part, the competitive attitude scale was used to measure the competitive attitude level. The scale consists of 20 expressions. Finally, in order to measure the productivity of the employees working in the third part, the efficiency scale consisting of 10 statements was used. Expressions were prepared in 5-point Likert-type structure. The survey was conducted offline and the data of 393 people surveyed were analyzed in SPSS 24.0 program. Levene Homogeneity Test, Independent Group T Test and ANOVA T Test were applied to the scales. Pearson Correlation Analysis was used to determine the relationship between variables. The results of the hypotheses created as a result of the analysis of the research data are presented in tables as number, percentage and graph.