Fen öğretiminde popüler bilim makalelerinin rolü: atom kavramı örneği
The role of popular science articles in teaching science: The example of atom concept
- Tez No: 553504
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ERYILMAZ MUŞTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen öğretimi, Popüler bilim makaleleri, Atom kavramı, Teaching science, Popular science articles, The concept of atom
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın temel amacı ortaokul öğrencilerinin atom kavramına ilişkin bilgi seviyelerini tespit etmek ve bilgi seviyelerindeki değişime popüler bilim makalelerinin etkisini belirlemektir. Araştırmada bu amaca uygun olarak nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada çalışma grubunu 2017- 2018 eğitim öğretim yılında Aksaray il merkezinde bulunan bir ortaokulun 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında öğrenim gören toplam 112 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada öğrencilerin“atom kavramı”ile ilgili bilgilerini ve bu bilgiyi öğrendikleri kaynağı tespit etmek amacıyla öğrencilere sorulmak üzere açık uçlu sorulardan ve görüşme sorularından yararlanılmıştır. Öğrencilerin açık uçlu sorulara ve görüşme sorularına verdikleri cevaplar içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular ışığında tüm sınıflarda öğrencilerin büyük çoğunluğunun popüler bilim makaleleri okutulduktan sonra atom kavramını doğru bir şekilde tanımladıkları, atomun yapısında bulunan temel parçalara ilişkin kavram yanılgılarının büyük oranda azaldığı, atomun büyüklüğü ve bu büyüklük kıyaslamalarında doğru cevaplar verdikleri görülmüştür. Çalışmada atom kavramından yola çıkılarak popüler bilim makalelerinin fen öğretimine etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda atom kavramının öğretiminde popüler bilim makalelerinin olumlu katkısı olduğu görülmektedir. Bundan yola çıkılarak fen bilimleri dersleri ve diğer alan derslerinde popüler bilim makaleleri kullanılarak başka kavramlar ve konuların öğretimi istenilen düzeylerde gerçekleştirilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The main target of this research is to the knowledge level of middle school students about atom concept and to determine the effect of popular science articles on the change of knowledge level. In this research, the case study of qualitative researches was used as a suitable of this purpose. In this research, there are 112 students of 5th, 6th, 7th and 8th grades of a middle school in Aksaray city centre. In this research, open ended questions and meeting questions were benefitted to determine the knowledge of the students about the atom concept and the source of this knowledge. The answers of open ended questions and meeting questions the students answered were analysed. In this research, by the obtained findings it was seen that after the popular science articles were read a great majority of students identify the concept of atom correctly, maintain the particles of atom correctly, students answer the questions correctly about the size of atom and these size comparisons. In this research, based on the atom concept, the effect of popular science articles on learning science was researched. In the result of the research, the positive benefits of popular science articles were seen in teaching atom concept. Based on this, by using popular science articles in sciences and the other major area courses, teaching of other concepts and courses is important to be given effectively.