Kur'ân-ı Kerim'de meseller
Parables in the Quran
- Tez No: 553775
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİ DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Belâgat, Mesel, Tasvir, Teşbih, Quran, Eloquence, Parable, Description, Simile
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
İki şeyi birbirine benzetmek veya kıyas etmek suretiyle soyut olayları somutlaştırıp insan zihnine yaklaşmasına sebep olan meseller Kur'ân-ı Kerîm'de de kullanılmıştır. Bu çalışmada öncelikle Belagat ilminde“temsil”konusu ele alınmış ardından Kur'ân-ı Kerîm'deki meseller çeşitli yönleriyle incelenmiştir. Mesellerin yapıları, hedefleri, özellikleri çeşitleri ve misalleriyle Kur'ân'ın sunduğu temsiller hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır. Tarihsel metot ve tarama modeliyle yapılan bu araştırma neticesinde, Kur'ân-ı Kerîm'in bolca meselleri kullandığı, itikâdi, amelî, ahlakî ve ictimaî alanda birçok meseleyi değişik misallerle izah ettiği, bununla insanları bâtıla ve yanlışa karşı korumayı hedeflediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The proverbs which are the reason to approach the abstract phenomena to the human mind by comparing or contrasting similarly two things were likened to each other are also used in Qur'an. Firstly in this study, the theme of eloquence is discussed then“the parable”of the Qur'an has been studied in various aspects. The aim of this course is to give information about the types of structures, the characteristics of the works and their representations. As a results of this research conducted with historical method and screening model, The Qur'an used a lot of proverbs as religious, moral and internally explained many issues in different fields and it is understood that it aims to protect people against superstition and false.