Marka sadakatinde marka topluluklarının etkisi, Vosvos (Volkswagen Beetle) örneği
The effect of brand communities in brand loyalty, Vosvos (Volkswagen Beetle) sample
- Tez No: 554124
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KADANALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Toplulukları, Marka Sadakati, Brand, Brand Communities, Brand Loyalty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzde birçok firma ve pazarlamacıların pazarlama stratejilerinin başında marka sadakati yaratmak gelmektedir. Böylece markaya sadık tüketiciler bulmak için firmalar tüketiciler ile olan ilişkilerini geliştirmeye çalışmaktadırlar. Bununla beraber tüketiciler de marka hakkında bilgi edinmek, marka hakkındaki olumlu/olumsuz geri dönüşlerden haberdar olmak için marka aracılığıyla ya da markayı kullanan tüketicilerin bir araya gelerek oluşturduğu kanallarla marka toplulukları oluşturmaktadırlar. Oluşan bu marka toplulukları tüketicilere en aktif şekilde iletişime geçebilme imkanı sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Vosvos marka topluluğunda bulunan tüketicilerin marka sadakatlerinde marka topluluklarının etkisini ölçmektir. Çalışmada sosyal medyada bulunan Vosvos marka topluluğunda bulunan 400 kişiye çevrimiçi ortam anket yoluyla ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analiz edilmesi ve marka topluluklarının marka sadakati üzerinde etkisinin test edilmesi için basit regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar ışığında Vosvos marka topluluğunda bulunan tüketicilerin marka topluluğunda bulunma süreleri, marka topluluğuna bağlılıkları, marka güvenleri ve marka topluluğuna katılma nedenlerinin marka sadakatlerinin oluşumunda pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, many companies and marketers are creating brand loyalty as the main strategy of marketing. Thus, the companies are trying to improve their relations with consumers in order to find loyal consumers to their brand. In addition, consumers are also creating brand communities with the channels formed by the brand or by using the brand services to get information about the brand, and to be aware of the positive / negative feedback about the brand. These brand communities provide to consumers the most active communicating opportunity. The aim of this study is to measure the effect of brand communities in the brand loyalty of consumers who are members of Vosvos brand community. In the study, 400 people in the Vosvos brand community were reached through online survey. Linear regression analysis was used to analyze the data obtained in the study and to test the effect of brand communities on brand loyalty. In the light of the results obtained from the study; it is determined that brand community commitment, brand trust and availability times in the brand community affect consumers positively who are in the brand community regarding the formation of brand loyalty of Vosvos brand.