Modern İpek Yolu Projesi kapsamında Türk turizminin değerlendirilmesi
The evaluation of Turkish tourism within the context of the modern Silk Road Project
  1. Tez No: 554173
  2. Yazar: CÜNEYT CAMGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FÜSUN İSTANBULLU DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi İpek Yolu, Bir Kuşak Bir Yol, 2023 Turizm Stratejisi Eylem Planı, GZFT, TFZG, PEST, The Historical Silk Road, One Belt One Road, 2023 Tourism Strategy Action Plan, SWOT, TOWS, PEST
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Modern İpek Yolu Projesi, Çin'in öncülüğünde ki“Bir Kuşak Bir Yol”(One Belt One Road) projesinin bir parçasıdır. Çin, başta ekonomik ve politik etkileri olabilecek bu projeyi Tarihi İpek Yolu'ndan etkilenmiş milletlerle canlandırmak istemektedir. Uluslararası alanda ekonomik ve politik etkileri olabilecek bu projenin en güçlü yanı tarihsel köklerinin güçlü olmasıdır. Bu tez çalışmasında, Modern İpek Yolu Projesi'nin Türk turizmine olan katkısı ve bu projede karşılaşabilecek engeller üzerinde durularak, Modern İpek Yolu Projesi'nin Türk turizmi açısından ne kadar önemli bir proje olduğu vurgulanmak istenmiştir. Modern İpek Yolu Projesi ve turizm ilişkisi ele alınırken, İpek Yolu'yla ilgili kitap, makale, dergi gibi eserlerden kapsamlı literatür taraması yapılmıştır. Tarihi İpek Yolu'nun tarihsel gelişiminden başlanarak ekonomi ve politika ekseni üzerinden değerlendirilmede bulunulmuştur. Geçmişten günümüze Modern İpek Yolu Projesi, ekonomi ve politika eksenini kapsayacak bir şekilde ele alınmıştır. Bu değerlendirmede bulunulurken Tezer 2016'da sınırlanan 17 İpek Yolu Ekonomisi baz alınarak çalışma daraltılmıştır. Değerlendirme yapılırken sayısal verilerden de yararlanılmış ve bu sayısal veriler çalışma kapsamında yorumlanmıştır. Bu açıdan tez çalışmasında yöntem olarak nitel araştırma tekniklerinden betimsel analiz kullanılmıştır. Tez kapsamında Modern İpek Yolu Projesi ve Türk turizmi ilişkisi ekonomik ve politik verilerden yararlanılarak değerlendirilmiştir. Tüm bu veriler değerlendirildikten sonra, GZFT-TFZG (Güçlü, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler) ve PEST (Politik, Ekonomik, Sosyo-kültürel, Teknolojik yönler) analiz teknikleri kullanılarak Türk turizmi, Modern İpek Yolu Projesi çerçevesinde incelenmiştir. Elde edilen bulgular, Modern İpek Yolu Projesi'nin Türkiye ve Türk turizmi için oldukça önemli bir proje olduğuna işaret etmektedir. Turizm, ekonomi ve politikanın uyumlaştırılması, Modern İpek Yolu Projesi'nin Türk turizmine olumlu etkilerini arttırmak için kilit rol oynamaktadır. Türk turizminin, Modern İpek Yolu Projesi sayesinde turizm pazarı olanaklarını arttırması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Modern Silk Road Project, is a part of“One Belt One Road Project”led by China. China is willing to revive“The Historical Silk Road Project,”which will have economic and political effects, with the nations influenced by it. The most powerful side of this project, which will have internationally economic and political impacts, is that its historical roots are robust. In this thesis, it was aimed to emphasize how important“The Modern Silk Road Project”is for Turkish tourism by focusing on the contribution of the Modern Silk Road project to Turkish tourism and the obstacles that may be encountered in this project. While analyzing the Modern Silk Road Project and its relationship with tourism, a comprehensive literature review of books, articles and journals on the Silk Road has been made. An evaluation was made on the economy and the policy axis starting from the historical development of the Historical Silk Road. From the past to the present, the Modern Silk Road Project has been evaluated in a way to cover the economy and policy axis. In the light of these evaluations, the study was narrowed on the basis of the 17 Silk Road economies which were limited in Tezer's 2016. While evaluating, numerical data were also used and these numerical data were interpreted. In this respect, descriptive analysis, which is the qualitative technic, was used as a method in the thesis study. Within the scope of the thesis, the relationship between Modern Silk Road project and Turkish tourism has been evaluated by using economic and political data. After all these data were evaluated, Turkish tourism was examined within the framework of Modern Silk Road Project by using SWOT-TFZG (Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats) and PEST (Political, Economic, Socio-cultural, Technological Aspects) analysis techniques. The findings suggest that the Modern Silk Road Project is an important project for Turkey and the Turkish tourism. Harmonization of tourism, economy and politics plays a key role in enhancing the positive impact of the Modern Silk Road Project on Turkish tourism. Turkish tourism is expected to increase the opportunities of the tourism market thanks to the Modern Silk Road Project.