Mücbir sebep nedeniyle borcun ifa edilememesi
Non-performance of the debt due to force majeure
  1. Tez No: 554176
  2. Yazar: HALE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYRANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mücbir sebep, geçici imkânsızlık, sürekli imkânsızlık, borçlunun temerrüdü, borçlunun sorumlu olmadığı sonraki imkânsızlık, Force majeure, temporary impossibility, continuous impossibility, default of the debtor, impossibility for which the debtor is not responsible
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tezin konusunu“mücbir sebep nedeniyle borcun ifa edilememesi”oluşturmaktadır. Mücbir sebep (force majeure) kavramı Roma hukukuna dayanmakta olup özellikle sürekli sözleşmeler açısından önem taşımaktadır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda genel olarak mücbir sebebin tanımına yer verilmemiş, hüküm ve sonuçları düzenlenmemiştir. Hâkim görüşe göre, Türk hukukunda mücbir sebep kaçınılmaz ve öngörülemez olarak borçlunun borcunu ihlâli sonucunu doğuran haricî olaydır. Mücbir sebep sürekli veya geçici olabilir. Mücbir sebep sürekli nitelikte ise mücbir sebebin ortaya çıktığı andan itibaren borçlunun sözleşme ile taahhüt ettiği edimi ifa etmesi mümkün değildir. Buna karşılık, mücbir sebep geçici ise mücbir sebep teşkil eden olay devam ettiği sürece borcun ifası ertelenir. Mücbir sebep sona erdikten sonra borçlu borcunu yerine getirmekle yükümlüdür. Türk hukukunda ifa engelleri yeknesak bir biçimde düzenlenmemiştir. Bu sebeple, mücbir sebebin sürekli veya geçici olarak ifa imkânsızlığına neden olmasına göre uygulama alanı bulacak hukukî kurumlar birbirinden farklıdır. Mücbir sebep sürekli ise borçlunun sorumlu olmadığı sonraki imkânsızlık (TBK m. 136) meydana gelir. Mücbir sebep geçici ise borçlu, kural olarak kusursuz temerrüde (TBK m. 117 vd.) düşmüş olur. Ancak, alacaklı mücbir sebep sona erene kadar mütemerrit borçludan aynen ifayı talep edemez.
Özet (Çeviri)
The subject of this dissertation is“non-performance of the debt due to force majeure”. Force majeure, which is rooted from Roman law is an important concept significantly for long-term contracts. Force majeure is neither regulated nor have its effects set forth in Turkish Code of Obligations No. 6098. According to the opinion that prevails in the doctrine, force majeure can be described as an event which is inevitable and unforeseen at the time of the contract concluded that cause the non-performance of the debt. Force majeure might be either continuous or temporary. When a force majeure event which is continuous occurs, it is impossible for the obligor to perform his debt. On the contrary, if force majeure is temporary, it is still possible for the debtor to perform when the temporary force majeure event ends. Temporary force majeure only causes the postponement of the performance. In this case, the obligor must perform his debt after the temporary force majeure ends. Turkish legal system doesn't contain a uniform“breach of contract”concept. Therefore, legal institutions that is applied to continuous and temporary force majeure are different. The continuous force majeure causes the impossibility which the debtor is not responsible (Turkish Code of Obligations Art. 136). Whereas if the obligor isn't able to perform his debt due to temporary force majeure, he will be in default without fault (Turkish Code of Obligations Art. 117). However, the obligee can't request the default debtor to perform until the temporary force majeure ends.