Diaspora turistlerinin seyahat motivasyonu: Ahıska Türkleri vatan hasreti
Travelling motivation of Diaspora tourists: Homesickness of meskhetian Turks
  1. Tez No: 554186
  2. Yazar: CEMAL ŞAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN AYAZLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Diaspora, diaspora turizmi, seyahat motivasyonu, Ahıska Türkleri, Tovarni, Diaspora, diaspora tourism, travelling motivation, Meskhetian Turks, Tovarni
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Diaspora Turistlerinin Seyahat Motivasyonu: Ahıska Türklerinin Vatan Hasreti İnsanoğlu ilk çağlardan beri, çeşitli nedenlerden dolayı göç halinde yaşamaktalar. Bunlar ekonomik, siyasi, dini, sosyal ve doğal afetlerden asılı olarak, yaşam yerlerini sürekli değiştirmek zorunda kalmışlardır. 2500 yıllık bir tarihe sahip olan diaspora kavramı, birinci Dünya savaşından sonra, uluslararası siyasi gelişmelerinde etkisiyle bu kavram günümüzde fazlasıyla kullanılmaktadır. Diaspora, anavatanlarından sürgüne maruz kalmış veya ekonomik sebeplerden dolayı farklı ülkelerde yaşayan ve vatanlarına dönme düşüncelerine sahip olan, azınlık kitleleri tanımlamak için kullanılmaktadır. 14 Kasım 1944 tarihinde sürgüne maruz kalan, on binlerce Ahıska Türkü, birkaç saat içerisinde kent merkezlerine silah zoruyla toplanarak, hayvan vagonlarıyla Sibirya ve Orta Asya steplerine sürüldüler. Yaklaşık bir ay süren yolculuk boyunca, binlerce Ahıska Türkü soğuk hava şartları, açlık ve hastalık nedeniyle yolda öldüler. Yaşanmış bu sürgün ve göçler sonucunda bireyler gurup ve ya bireysel halde anavatanlarına yapmış oldukları seyahatler diaspora turizmi kapsamında değerlendirilmektedir. Yapılan bu araştırmada anavatanlarından zorla sürgün edilen Ahıska Türklerinin yaşadıkları ülkelerde kurmuş oldukları diasporalarla Anavatanları Ahıska ya yapmış oldukları seyahatlerin diaspora turizmi kapsamında değerlendirerek, araştırmanın amacı; diaspora turistlerinin seyahat motivasyonlarını belirlemektir. Araştırmada veri toplama tekniklerinden anket yöntemi kullanılmış ve Ahıska / Tovarni ziyaret eden diaspora turistlerinden 337 adet geçerli veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerle AMOS ve SPSS istatistik programları kullanılarak betimsel istatistikler 'Doğrulayıcı Faktör Analizi, Bağımsız iki Grup Ortalaması T-tesi, Tek Yönlü Varyasn (Anova)'' analizleri uygulanarak veriler değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma ve analizler sonucunda diaspora turistlerinin seyahat motivasyonları: kendini anlama, merak, vicdan, görülmesi gereken yer ve özel olma durumu, olarak belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların demografik özellikleriyle bu faktörler arasında farklılıklar olup olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Travelling Motivation of Diaspora Tourists: Homesickness of Meskhetian Turks From the first ages, human beings have migrated due to various reasons. They have had to change their habitats due to economic, political, religious, social and natural disasters mainly. Having 2500 years of history, diaspora concept is mostly used today after the First World War with the effect international political developments. Diaspora is used to describe the minority mass who were exposed to exile or living in different countries because of economic reasons and having the idea to return their homeland. On 14 November 1944, being exposed to exile, tens thousands of Meskhetian Turks were gathered to the city centres by force of arms and exiled to Siberia and Middle Asia steps. During the journey lasting approximately one month, thousands of them were died on the way due to cold weather conditions, hunger and disease. This exile experienced and the travels having done individually or as a group as a result of migration are considered within diaspora concept. The aim of the study is to determine the travel motivation of diaspora tourists is by evaluating the diasporas that Meskhetian Turks being exiled from their homeland established in their habitat and their travels to Meskhetian within diaspora tourism scope. In the study, questionnaires method is used as data collection technique and 337 valid data has been taken from diaspora tourist visiting Meskhetian / Tovarni. With the data taken descriptive statistics were gained by using AMOS and SPSS statistics programs and the data were evaluated by applying 'Confirmatory Factor Analysis, Independent Two Groups Average T-test, One way Analysis of Variance (Anova)'. As a result of the research and analysis, travelling motivation of diaspora tourists have been determined as understanding themselves, curiosity, conscience, the attraction place and its being special. Moreover, it is examined whether there are differences among demographic features of participants and these factors.