Birleşmiş Milletler'de toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemenin değerlendirilmesi
Evaluation of gender responsive budgeting in The United Nations
  1. Tez No: 554303
  2. Yazar: FATMA AÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Uluslararası İlişkiler, Finance, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçeleme, Cinsiyet Eşitliği, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme, Budgeting, Gender Equality, Gender Responsive Budgeting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek amacıyla hükümetler politikalarının tamamına cinsiyet eşitliğini yaymaya çalışmaktadır. Bu kapsamda kadın haklarını korumak, ekonomi, politika ve sosyal hayatta kadınların daha aktif olmasını sağlamak amacıyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm politikalara yayılması hedeflenmektedir. Bu durum, kamu politikalarının her alanına cinsiyet eşitliğinin uygulanmasını ifade etmektedir. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliklerden kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu bütçeleme sistemi kadınlar için ayrı bir bütçe yapmak anlamına gelmemektedir. Mevcut ulusal ve yerel bütçe sistemine, cinsiyet perspektifinden bakmayı, kadın ve erkeklerin ihtiyaçları doğrultusunda bütçe hazırlamayı gerekli kılmaktadır. Ülkelerin gelişmişlik seviyeleri, politika süreçleri ve cinsiyet eşitliği seviyeleri, uygulanan cinsiyete duyarlı bütçelemede farklılıklar oluşmasına neden olmaktadır. Çalışmanın amacı; cinsiyete duyarlı bütçelemenin, cinsiyet eşitliğinin sağlanması yönündeki katkılarını ortaya koymaktır. Bu kapsamda cinsiyete duyarlı bütçelemeyi destekleyen uluslararası kuruluşlardan Birleşmiş Milletler; mevcut uygulamaları, sağlandığı finansal ve teknik destekler ile öncelikli öneme sahiptir. Birleşmiş Milletler uygulamaları çerçevesinde toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemenin, ülkelerin cinsiyet eşitliği seviyelerine göre farklılaşan oranlarda katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to promote gender equality and promote sustainable development, governments are working to promote gender equality throughout their policies. In this context, it is aimed to spread gender equality in all policies in order to protect women's rights and to make women more active in economy, politics and social life. This implies the application of gender equality in all areas of public policy. Gender-responsive budgeting has emerged to eliminate problems arising from inequalities between men and women. This budgeting system does not mean making a separate budget for women. It makes it necessary to look at the current national and local budget system from a gender perspective and to prepare a budget in line with the needs of women and men. Countries development levels, policy processes and gender equality levels lead to differences in the gender-responsive budgeting implemented. Purpose of the study; to determine the contribution of gender-responsive budgeting to achieving gender equality. In this context, the United Nations, one of the international organizations supporting gender responsive budgeting; It has priority with its current practices, financial and technical support provided. Within the framework of the United Nations practices, it was concluded that gender responsive budgeting contributes to the rates varying according to the gender equality levels of the countries.