Fama-French 5 faktör modelinin katılım endeksi üzerinde incelenmesi
The investigation of the Fama-French 5 factor model on the katilim index
  1. Tez No: 554510
  2. Yazar: OSMAN KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Varlıkları Fiyatlandırma Modeli, Fama French Beş Faktör Varlık Fiyatlandırma Modeli, Katılım Endeksi, Capital Asset Pricing Model, Fama French Five Factor Asset Pricing Model, Katılım Index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, Fama French Beş Faktörlü Varlık Fiyatlandırma Modeli'nin ve enflasyon oranı kullanılarak geliştirilen alternatif bir modelin, Katılım 30 endeksi üzerinde geçerlilikleri incelenmiştir. Bu doğrultuda, 2011-2018 yılları arasındaki döneme ait Katılım 30 endeksinde faaliyet gösteren ve kesintisiz verisine ulaşılabilen 28 firma çalışma kapsamına alınmıştır. Elde edilen hisse senedi ve piyasa getiri verileri çoklu regresyon modeliyle analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Fama French Beş Faktör Varlık Fiyatlandırma Modeli'nin ve geliştirilen alternatif modelin, Katılım 30 endeksi üzerinde geçerli olduğunu göstermiştir. Ayrıca geliştirilen alternatif modelin getirilerdeki değişimi açıklama gücünün, Fama French Beş Faktör Varlık Fiyatlandırma Modeli'nin orijinal halinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the validity of the Fama French Five Factor Asset Pricing Model and an alternative model developed by using the inflation rate were examined on the Katılım 30 index. Accordingly, 28 firms operating in the Katılım 30 index for the period between 2011 and 2018 and having access to uninterrupted data were included in the study. The obtained stock and market yield data were analyzed by multiple regression model. The results showed that the Fama French Five Factor Asset Pricing Model and the developed alternative model were valid on the Katılım 30 index. In addition, it has been determined that the power of the alternative model developed to explain the change in returns is higher than the original Fama French Five Factor Asset Pricing Model.