The immediate and delayed impact of teacher education courses on efl instructors
Öğretmen eğitim kurslarının öğretmenler üzerindeki yakın ve uzun dönem etkileri
- Tez No: 555076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğretmen eğitimi, sürekli mesleki gelişim, hizmet-içi eğitim, DELTA, Professional Development (PD), Teacher Education Courses (TED), In-service Teacher Education (INSET), Impact of Courses on Teachers, Impact of DELTA
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu nitel çalışmanın amacı, öğretmen eğitim kurslarından biri olan DELTA'nın öğretmenler üzerindeki yakın ve uzak dönem etkilerini araştırmaktır. Çalışma öncelikle olarak kursun yakın dönemde öğretmenler üzerinde hangi alanlarda ve nasıl etki bıraktığını araştırmıştır. Daha sonra, yapılan karşılıklı görüşme, sesli düşünme ve yansıtıcı kompozisyon teknikleri ile uzun dönem etkilerini araştırmıştır. Çalışma katılımcıları yüksek öğrenim kurumlarının yabancı diller yüksekokulunun hazırlık okulunda görev yapmakta olan yedi okutmandır. Çalışmanın sonucunda kurusun yakın dönemde, öğretmenlerin özgüven, motivasyon, çevre ve ders planlama-işleyiş alanlarında etkileri olduğu saptanmıştır. Çalışmanın devamında, uzun dönemde her ne kadar bu etkilerden özgüven ve çevre kalıcı olsa da motivasyon ve ders planlama ve işleyiş alanlarında kalıcı bir etkisi olmadığını saptamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the qualitative research study was to gain insight on the immediate and delayed impact of the teacher training course, DELTA and to explore how sustainable the impacts were. Specifically, the study attempted to identify the immediate impacts and explore the areas the course had impact on. Moreover, the study dealt with the delayed impacts and how sustainable the effects were on the teachers. The participants were seven EFL instructors teaching at different preparatory schools of higher institution. Data were collected through interviews, think aloud protocols and self-reflective essay. The findings revealed that taking the DELTA had positive impact on the instructors' self-confidence, motivation, network and classroom practice. Nonetheless, the data also proved that although the positive impact on self-confidence and network was sustained, there was lack of long-term impact on intrinsic motivation and classroom practice due to several reasons.