Experienced science teachers' subject matter knowledge and pedagogical content knowledge regarding biogeochemical cycles in the context of education for sustainable development
Deneyimli fen bilimleri öğretmenlerinin sürdürülebilir kalkınma eğitimi kapsamında madde döngüleri konusuyla ilgili konu alan ve pedagojik alan bilgileri
- Tez No: 555178
- Danışmanlar: PROF. DR. CEREN ÖZTEKİN, YRD. DOÇ. DR. ELVAN ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pedagojik Alan Bilgisi, Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi, Fen Eğitimi, Madde Döngüleri, Pedagogical Content Knowledge, Education for Sustainable Development, Science Education, Matter Cycles
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
Bu çalışma, deneyimli fen bilgisi öğretmenlerinin madde döngüleri konusundaki konu alan ve pedagojik alan bilgilerini sürdürülebilir kalkınma eğitimi kapsamında araştırmayı amaçlamıştır. Çalışmaya farklı ortaokullarda görev yapan, deneyimli üç (bir erkek, iki kadın) fen bilgisi öğretmeni katılmıştır. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği bu çalışmada, araştırma deseni olarak çoklu durum çalışması kullanılmıştır. Çalışmanın verileri, röportajlar, içerik gösterimleri, sınıf içi gözlemler, kart gruplama aktivitesi ve öğretmen dökümanları aracılığıyla elde edilmiştir. Sonuçlar göz önüne alındığında; öğretmenlerin madde döngüleri konusunda hem kavramsal hem de bilimin doğasına yönelik konu alan bilgilerinin eksik olduğu gözlemlenmiştir. Öte yandan, çalışmanın bulguları, öğretmenlerin sürdürülebilir kalkınma kavramı ile madde döngüleri konusunu kavramsal anlamda an çok karbon döngüsünde ilişkilendirebildiklerini ancak öğretimlerine yansıtamadıklarını ortaya çıkarmıştır. Öğretmenlerin madde döngüleri ile ilgili pedagojik alan bilgileri incelendiğinde, öğretmenlerin fen eğitiminin amaçlarına yönelik farklı görüşlere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanısıra öğretmenler, öğretim programındaki konu ile ilgili kazanımları bilmekte ve ilgili konunun diğer sınıf düzeylerindeki konularla ilişkisini kurabilmektedirler. Öğretmenler, öğrencilerinin madde döngüleri konusunu kavrayabilmeleri için sahip olmaları gereken ön bilgilerinin farkında olmalarına rağmen, öğrencilerin farklı öğrenme biçimlerini ve becelerini dikkate alan bir öğretim sergilemedikleri gözlemlenmiştir. Çalışmanın bulguları, öğretmenlerin hem alana hem de konuya özel öğretim stratejileri konusunda sınırlı bilgiye sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır. Öğretmenlerin genel olarak öğretmen merkezli öğretim stratejilerini kullandıkları, bunun da öğretmenlerin sürdürülebilir kalkınma eğitimi konusunda yetersiz kalmalarına neden olduğu saptanmıştır. Aynı şekilde, öğretmenler geleneksel değerlendirme yöntemlerini benimsemişlerdir. Sonuç olarak, program geliştirme uzmanları ve eğitimcilere, öğretmenlerin hem sürdürülebilir kalkınma eğitimine özel öğretim ve değerlendirme yöntemleri açısından deneyim kazanabilecekleri hem de sürdürülebilir kalkınma kavramını konu alan bilgilerine entegre edebilecekleri eğitimleri içeren programlar geliştirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated experienced science teachers' subject matter (SMK) and pedagogical content knowledge (PCK) regarding biogeochemical cycles in the context of education for sustainable development (ESD). Three science teachers (one male, two females) from different schools participated in the study. In this qualitative research, multiple case studies were used as research design. Data were obtained through interviews, content representations, observations, card sorting activity and teacher documents. Considering the results, it was observed that teachers had lack of knowledge in both their substantive and syntactic structures in the topic of biogeochemical cycles. The results also revealed that teachers conceptually associated sustainable development with the carbon cycle mostly but they could not reflect their SD understanding to their teaching of the cycles. When teachers' PCK were examined, it was found that teachers differed in the central and peripheral goals of science education. In addition, teachers were knowledgeable about both the objectives in the curriculum and the horizontal and vertical relations of the topic. Although teachers were aware of the students' prerequisite knowledge in order to comprehend the topic, they did not consider students' different learning styles during their teaching practice. Moreover, it was found that teachers had limited knowledge of both subject-specific and topic-specific instructional strategies. Teachers generally used teacher-centered strategies which caused them to be incompetent for implementing ESD. Similarly, teachers adopted traditional assessment methods. Eventually, it is recommended that teacher educators and program developers should enhance teacher education programs where teachers can gain experience especially in terms of instructional and assessment strategies specific to ESD and integrate their SD understanding with different topics.