Öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Ağrı ili Hamur ilçesi örneği)
A study of students' attitude towards physical training and sports lesson in terms of several variables (Examples from Hamur, Agri)
  1. Tez No: 555348
  2. Yazar: NECATİ TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, spor, tutum, Physical education, Spore, Attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Birey çevresindeki nesnelere karşı tutum oluşturabilir. Bir nesneye karşı oluşturulan tutumlar olumlu yönde olduğunda onu destekleme, takdir etme veya sevme gibi olumlu davranışların oluşmasını sağlamaktadır. Olumsuz tutumlarda ise bunun tam tersi olumsuz tutum takındığı şeyden kaçma, uzaklaşma gibi olumsuz davranışlara yol açmaktadır. Okullarda da öğrenciler derslere, okul yönetimine veya öğretmenlere yönelik tutum oluşturabilirler. Özellikle derslere karşı oluşturulmuş tutumlar öğrencinin dersi sevmesini, derse devam etmesini veya derste başarılı olmasını etkileyebilmektedir. Milli eğitim sistemimizde en önemli derslerden biri de öğrencinin tüm gelişim alanını etkileyen beden eğitimi ve spor dersidir. Beden eğitimi ve spor dersleri, fiziksel aktivitelere düzenli katılım ve genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesinde önemli bir rol oynar. Öğrencilerin, gelişimlerini bütüncül olarak etkileyen beden eğitimi ve spor dersinde kısa ve uzun süreli hedefleri gerçekleştirilebilmelerinde derse yönelik tutumları önemlidir. Bu bağlamda çalışmanın amacı öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarını tespit etmek ve çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Tarama yöntemi kullanılan bu çalışma, 2018–2019 eğitim öğretim yılında Ağrı ili Hamur ilçesinde çeşitli kademelerde eğitim gören 864 öğrenci ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve beden eğitimi dersi tutum ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerde SPSS 22.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Normal dağılım göstermeyen verilerin analizinde non-parametrik testlerden Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik olumlu tutum sergiledikleri gözlemlenmiştir. Öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının; cinsiyet, sınıf düzeyi, spor salonu, baba eğitim durumu, aile gelir düzeyi değişkenleri açısından anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Individuals may develop attitude against the objects around them. When these attitudes are in positive way, it encourages positive behaviours such as gaining interest, supportiveness and appreciation. On the contrary, when individuals develop negativity against these objects, it will drive them to get away of it. In the schools, students may develop attitudes against school management or teachers. Particularly, the attitudes developed against the lessons may affect students' performance in the lessons – to their fail or success. The lesson of physical training and sports is one of the important lessons, affecting students' all development areas, in our National Education System. Physical training and sports lessons will play a significant role in encouraging students to attend regularly in physical activities and forming a healthy lifestyle. In physical training and sport lessons that affect students' developments thoroughly, students' attitudes against the lessons is important for them to perform short- and long-term targets. Within this context, the aim of this study is to investigate students' attitudes against physical and sports lessons and analyse in terms of a several of variables. The study is conducted via scanning method, in 2018-2019 Academic year, with attendance of 864 students who are studying in different grades, in Hamur, Ağrı. Form of personal information and attitude scale in physical training and sports are used as ways of data collection. The data is analysed on SPSS 22.0 programme. Additionally, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests are used in analysis of data that shows irregular variance. The output of the study indicates that the students demonstrates positive attitude against physical training and sports lesson. A significant variance is determined in students' attitude against physical training and sports lesson, in terms of gender, grade, sports hall, educational background of father and level of income in the family.