Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası çerçevesinde masumiyet karinesi
Presumption of innocence within the framework of the European Convention on Human Rights and the constitution of the Republic of Turkey
  1. Tez No: 555842
  2. Yazar: ALİ ERKAN GÖĞÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY ARSLAN ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Masumiyet karinesi, suç isnadı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi, medya özgürlüğü, The presumption of innocence, incrimination, European Convention of Human Rights, European Court of Human Rights, Constitutional Court, freedom of the media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Masumiyet karinesi, bir suç isnadı altında olan kişinin suçluluğunun dürüst ve adil bir yargılanma sonucunda, hukuka uygun yollarla elde edilmiş delillere dayanan bir mahkeme kararı ile kesinlik kazanması anına kadar masum sayılmasını ifade etmektedir. Evrensel bir insan hakları hukuku ilkesi olarak kabul edilen masumiyet karinesi, başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere birçok uluslararası insan hakları hukuku metninde kendisine yer bulmuştur. Bunun yanında Türkiye'de de anayasal anlamda ilk kez 1982 tarihli Anayasa'da karineye açıkça yer verilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde her ne kadar ayrıntılı olmayacak şekilde düzenlenmiş olsa da Sözleşme'nin yargı organı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarında karine geniş bir şekilde yorumlanmış ve böylece karinenin koruma alanı bir hayli genişlemiştir. Türkiye'de ise 2012 yılında Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunun kabul edilmesi ile birlikte karineye yönelik ihlal iddiaları Anayasa Mahkemesi tarafından incelenme fırsatı bulmaktadır. Esasında adil yargılanma hakkının bir unsuru olarak görülen masumiyet karinesi, kişi özgürlüğü hakkı, lekelenmeme hakkı, ifade ve medya özgürlüğü gibi hak ve özgürlüklerle de yakından ilişkilidir. Özellikle medya organlarının yürüttüğü toplumu bilgilendirme faaliyetleri esnasında masumiyet karinesinin ihlal edilip edilmediği tartışmaları sıkça gündeme gelmektedir. Bu şekilde hakların karşı karşıya geldiği durumlarda devletlerin gerekli önlemleri alarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri gerektiği de bir başka tartışma konusudur.
Özet (Çeviri)
The presumption of innocence refers to the innocence of a person who accused of a crime until proven guilty by a court decision based on evidence in accordance with the law. Considered as a principle of human rights, the presumption of innocence takes part in various international human rights law texts such as the European Convention of Human Rights. Besides, the concept appears firstly in the constitution of 1982 in Turkey. The presumption of innocence is defined briefly at the European Convention of Human Rights, however, the scope of the right to be presumed innocent is expanded through the decisions and judgments of the European Court of Human Rights. In Turkey, with the adoption of individual application to Constitutional Court in 2012, alleged violations of the presumption can be evaluated by the Constitutional Court. The presumption of innocence which is regarded as a component of the right of the fair trial is closely related to fundamental rights and freedoms such as the right to liberty, freedom of press and expression. The debates especially on whether the presumption of innocence is violated during the activities of media have frequently come into question. The necessity of the states to fulfill their responsibilities by taking necessary measurements in case of conflict of fundamental rights is another matter of debate.