COVİD-19 pnömonisi ile yoğun bakımda invaziv mekanik ventilatör tedavisi verilen hastalarda ventilasyon ilişkili sorunların sürveyansında ventilatör ilişkili olay (VİO) ve ventilatör ilişkili pnömoni (VİP) tanımlarının karşılaştırılması
Comparison of ventilator-related event (VİO) and ventilator-associated pneumonia (VAP) definitions in the surveillance of ventilation-related problems in patients treated with invasive mechanical ventilator in intensive care unit with COVİD-19 pneumonia
  1. Tez No: 739650
  2. Yazar: DAMLA KARADENİZ GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UĞUR DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVİD-19, sürveyans, ventilatör ilişkili olay, pnömoni
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Akut respiratuar distres sendromu eşlik eden kritik COVİD-19 tanılı hastalarda uzamış invaziv mekanik ventilasyon uygulamaları nedeniyle ventilatör ilişkili pnömoni sık görülmektedir. VİP; tedavi başarısını önemli ölçüde etkileyen bir komplikasyondur. VİP için geçerli ve üzerinde uzlaşılmış bir tanı yöntemi yoktur, sıklıkla kullanılan VİP tanı kriterlerinin sensistivite ve spesifiteleri düşüktür. Yoğun bakımlarda VİP oranlarını saptamak ve VİP önleme stratejileri oluşturmak için çeşitli sürveyans kriterleri ve algoritmaları geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı COVİD-19 pnömonili İMV tedavisi alan hastalarda gelişen mekanik ventilatör ilişkili komplikasyonların belirlenmesinde geleneksel ve yeni sürveyans tanımlarının etkinliğini karşılaştırmak, VİP ve VİO gelişen hastaların klinik özelliklerini belirleyerek VİP ve VİO'nun mortalite ve diğer klinik sonuçlarla ilişkisini araştırmaktır. Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı Dahili COVİD-19 Yoğun Bakım ünitesinde kırk sekiz satten uzun invaziv mekanik ventilatör tedavisi alan 77 hastanın verileri bir yıllık çalışma süresince aktif VİP ve VİO sürveyansı yapılarak değerlendirildi. Hastaların 33'ünde (%42.8) geleneksel PNEU/VAP kriterlerine göre VİP saptandı. VİP insidansı 1000 ventilatör gününde 13.55 olarak bulundu. VİP gelişen hastaların İMV'de kalış süreleri ortanca 22 (10-48) gün olarak bulundu, VİP gelişmeyen hastalarda bu süre ortanca 12 (3-77) gün olarak daha kısa olduğu görüldü (p < 0.001). Hastaların 15'inde (%19.5) Ventilatör ilişkili olay (VİO) gelişti. VİO insidansı 1000 ventilatör gününde 6.16 olarak bulundu. VİO gelişen hastaların hastanede ve İMV'de kalış süreleri gelişmeyenlere göre anlamlı olarak daha uzun bulundu. VİP gelişen 33 hastanın 11'inde (%33) aynı zamanda VİO tanısı da saptandı. Araştırmamızda bulgular COVİD-19 hastalarında VİO tanımının VİP ile güçlü bir ilişkisi olmadığını göstermiştir. COVİD-19 pnömonili kritik hastalarda ventilatör ilişkili sekonder bakteriyel enfeksiyonları VİP daha yüksek oranda ve daha erken tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
VAP is very common in critically ill COVİD-19 patients with acute respiratory distress syndrome due to prolonged invasive mechanical ventilation. The complication of VAP; significantly affects the success of treatment. There is currently no valid definition for VAP and most widely used VAP criteria and definitions are neither sensitive nor specific. Various surveillance criteria and algorithms have been developed to determine VAP rates and to establish VAP prevention strategies. The aim of this study is to compare the effectiveness of traditional and new surveillance definitions in the determination of mechanical ventilator related complications in patients receiving IMV therapy with COVID-19 pneumonia and to determine clinical characteristics of the patients with VAP and VAE. In addition, to investigate the relationship between VAP and VAE with mortality and other clinical outcomes. In this study, 77 patients who received IMV therapy longer than forty-eight hours in Hacettepe University Department of Internal Medicine, COVID-19 ICU were evaluated with VAP and VAE active surveillance during one year study period. VAP was detected in 33 (42.8%) patients according to traditional PNEU/VAP criteria. The incidence of VAP was found 13.55 per 1000 ventilator days. The median length of IMV stay was found 22 (10-48) days in patients who developed VAP.