4-6 yaş aralığındaki çocukların duygusal ve davranışsal problemleri ile ebeveynlerinin bağlanma örüntüleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The observation of the relation between emotional and behavioral problems of 4-6 years old children and their parents' attachment patterns
- Tez No: 699310
- Danışmanlar: PROF. DR. CEBRAİL KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, bağlanma stilleri, sosyal problemler, duygusal problemler, okul öncesi çocuklar, yakın ilişkilerde yaşantılar, bağlanmanın yansıması, COVID-19
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma 4-6 yaş arasındaki çocukların yaşadıkları duygusal ve davranışsal sorunların, ebeveynlerinin bağlanma örüntülerinden etkilenip etkilenmediğini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın evreni, İstanbul ili sınırları içerisinde yaşayan 4-6 yaş aralığındaki çocuklar ve ebeveynleri olarak tanımlanırken, İstanbul ili sınırları içerisinde yaşayan ve herhangi bir okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 4-6 yaş aralığındaki öğrencileri ile ebeveynleri ise çalışmanın örneklem grubunu oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan öğrencilerin 158'i erkek, 138'i kızdır. Hedeflenen örneklem sayısı 300 olup elde edilen geçerli veri sayısı 296'dır. Çalışma çocuklar ve ebeveynleri ile görüşülerek ölçeklerin doldurulması şekline planlanmış olmasına rağmen COVİD-19 pandemisi nedeniyle online veri toplama yöntemiyle ilerlemiştir. Çalışmada kapalı uçlu sorulardan oluşan anketler ve ölçek kullanılarak katılımcıların tutum ve görüşlerinin ölçülmesi hedeflendiğinden nicel araştırma deseni, 2 farklı ölçeğin karşılaştırılması nedeniyle ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Ebeveynler çocuklarının duygusal ve davranışsal problemleri olup olmadığının tespit edilebilmesi için Güçler ve Güçlükler Anketini, kendi romantik ilişkilerinde bağlanmanın etkisinin tespit edilebilmesi için ise Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II ölçeğini doldurmuş bulunmaktadırlar. Ayrıca yine ebeveynler sosyo-demografik bilgi formunu doldurarak çalışmaya çeşitli değişkenlerin dahil edilmesine de destek sağlamışlardır. Çalışmanın bulguları ebeveynlerin bağlanma örüntülerinin, çocuklarının yaşadığı sosyal ve duygusal problemler ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Ebeveynlerin eğitim düzeyleri, kendi erken çocukluk anıları hakkındaki iç görüleri, psikolojik yeterlilikleri ve eşlerin birbirleriyle olan dinamiği de ebeveynleri kaygılı-kaçınmacı bağlanma örüntülerini etkilediğinden çocukların yaşadıkları güçlüklerde de rol oynamaktadır. Güvenli bağlanma örüntüsüne sahip ebeveynlerin çocukları ise DEHB, akran sorunları, duygusal sorunlar ve davranışsal sorunlar gibi sorunlar yaşamamakla birlikte olumlu sosyal davranışlara sahip oldukları da gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate whether the emotional and behavioral problems experienced by children aged 4-6 are affected by their parents' attachment patterns. The universe of the study is defined as the children aged 4-6 living in the province of Istanbul and their parents, while the students aged 4-6 living in the province of Istanbul and attending any pre-school education institution and their parents constitute the sample group of the study. Of the students participating in the study, 158 were boys and 138 were girls. The targeted sample number is 300 and the valid number of data obtained is 296. Although the study was planned to fill in the scales by interviewing children and their parents, it progressed with online data collection method due to the COVID-19 pandemic. In the study, quantitative research design was used since it was aimed to measure the attitudes and opinions of the participants by using questionnaires consisting of closed-ended questions and a scale, and the relational survey method was used due to the comparison of 2 different scales. Parents completed the Strengths and Difficulties Questionnaire to determine whether their children have emotional and behavioral problems, and the Experiences in Close Relationships Inventory II scale to determine the effect of attachment on their own romantic relationships. In addition, parents also supported the inclusion of various variables in the study by filling out the socio-demographic information form. The findings of the study show that the attachment patterns of the parents are related to the social and emotional problems experienced by their children. Parents' education levels, their insights about their own early childhood memories, psychological competencies, and the dynamics of the spouses with each other also play a role in the difficulties experienced by the children, as they affect the parents' anxious-avoidant attachment patterns. Children of parents with a secure attachment pattern do not experience problems such as ADHD, peer problems, emotional and behavioral problems, but they also have positive social behaviors. Keywords : Attachment, attachment styles, social problems, emotional problems, pre-elementary school children, experiences in close relashionships, the reflection of the attachment, COVID-19.