Nabil Matar and alternative approaches to the oriental studies
Nabil Matar ve şarkiyatçılık çalışmalarında yeni açılımlar
  1. Tez No: 556164
  2. Yazar: İLMİYE SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Biyografi, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Biography, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nabil Matar, Şarkiyatçılık, Garbiyatçılık, Erken Modern Dönem, Avrupamerkezcilik, Nabil Matar, Orientalism, Occidentalism, Early Modern Period, Eurocentrism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez, Prof. Dr. Nabil Matar'ın biyografik geçmişinden başlayarak eserlerindeki Şarkiyatçı bakış açışının gelişim sürecini incelemeyi amaçlayan bir çalışma olacaktır. Bu çalışmada Şarkiyatçılık teorisinin Edward Said ile birlikte başlayan serüveni ve sonrasında ortaya çıkan çalışmalardan yararlanılarak, Matar'ın Doğu-Batı ilişkisinin entelektüel ve akademik yönüne eserlerinde nasıl bir yaklaşım getirdiği açıklanacaktır. Bu çalışmada, ayrıca, Matar'ın, Edward Said'in Şarkiyatçılık teorisi sonrasında ilgi kazanan Garbiyatçılık tartışmalarına verdiği cevaplar da incelenecektir. Nabil Matar, erken modern dönemdeki hem Arap-Müslümanların, özellikle de Faslı Müslümanların, Batı Avrupa hakkındaki tutum ve görüşlerini hem de İngilizlerin Müslümanlara olan görüşlerini inceleyerek, Edward Said'in aydınlanma dönemi sonrasını kastederek geliştirdiği Şarkiyatçılık teorisinin, erken modern dönemde geçerli olamayacağını vurgular. Eserlerinde, Said'in Şarkiyatçı söylem teorisini erken modern döneme uyarlama gayreti içerisinde olan akademisyenlerin hatalı bir yöntem benimsediklerinin altını çizer. Bunun yanında, bu yöntemle yapılan Şarkiyatçılık çalışmalarının Avrupamerkezci yorumlamalar olduklarını ve bu sebeple, Şarkiyatçılık çalışmalarında yenilemenin gerektiğini belirtir. Buna ek olarak, Matar, kimi akademisyenlerin, erken modern dönemdeki Arap-Müslümanların Garbiyatçı bir söylem geliştirdikleri yönündeki iddialarının doğru olmadıklarını, incelediği eserlerle kanıtlar.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on Prof. Dr. Nabil Matar's contributions to contemporary Oriental and Occidental scholarship. The main objective is to examine which alternative or complementary approaches Matar has brought to the early modern studies regarding Orientalism and Occidentalism. To do so, first a brief review of Oriental and Occidental scholarship, pioneered by Edward Said, will be provided and then Matar's biography and methodologies will be illustrated and, finally, his analyses of early modern English and Arabic texts will be dealt with. Being a Lebanese by birth and having completed his education in the west as well as teaching there have furnished him with bi-focality: Matar pursues both the study of the West through Eastern eyes and the study of the East through Western eyes. Considering his comparative analyses and other distinctive methodologies, Matar challenges Eurocentric approaches to the questions of Orientalism and Occidentalism in the early modern English and Arab/Muslim worlds. Stressing the anachronistic nature of Eurocentric views of early modern English literary-theological works dealing with the accounts of captivity, Matar suggests that these views need to be reexamined.