Sezaryen sonrası ağrı üzerine akupresör'ün etkisinin incelenmesi: Randomize, tek körlü, plasebo kontrollü bir çalışma
Investigation of the effect of acupressure on post-cesarean pain: A randomized, single blinded, plasebo controlled study
- Tez No: 556864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY BOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, akupresör, analjezi tüketimi, hemşirelik, sezaryen, Acupressure, analgesia consumption, cesarean section, nursing, pain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, sezaryen sonrası kadınların ağrı şiddeti ve analjezi tüketim miktarı üzerine P6 ve LI4 noktalarına uygulanan akupresörün etkisini incelemektir. Yöntem: Bu çalışma, randomize, tek körlü, plasebo ve kontrol gruplu çalışma deseninde yapılmıştır. Araştırma, akupresör (44 kadın), plasebo (44 kadın) ve kontrol (44 kadın) olmak üzere 132 kadın ile yürütülmüştür. Akupresör grubuna, postpartum ikinci ve dördüncü saatte P6 ve LI4 noktalarına akupresör uygulanmıştır. Plasebo grubundaki kadınlara P6 ve LI4 noktalarına bası uygulanmaksızın hafif dokunuşlarda bulunulmuştur. Kontrol grubundaki kadınlara rutin hemşirelik bakımı dışında herhangi bir müdehalede bulunulmamıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği ve Analjezi Kullanımı Takip Çizelgesi ile toplanmıştır. Verilerin analizi SAS (Statistical Analysis System) programının 8.2 versiyonu kullanılarak tanımlayıcı istatistikler ve parametrik testlerle gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Akupresör, plasebo ve kontrol grubundaki kadınların uygulama öncesi ağrı şiddeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir (p=0.996). Uygulama sonrası kadınların ağrı şiddetinin gruplara göre farklılık gösterdiği ve en düşük ağrı şiddetinin akupresör grubuna ait olduğu belirlenmiştir (p=0.000). Uygulama öncesi gruplar arasında analjezik olarak kullanılan petidin hidroklorür tüketiminin farksız olduğu (p=0.502), uygulama sonunda analjezi tüketim miktarının gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği, akupresör grubundaki kadınların, petidin hidroklorür ve parasetamol tüketiminin, plasebo ve kontrol grubuna göre daha düşük olduğu bulunmuştur (sırasıyla p=0.002 ve p=0.040). Sonuç: Bu çalışmayla P6 ve LI4 noktalarına uygulanan akupresörün, sezaryen sonrası kadınların ağrı şiddeti ve analjezi tüketim miktarını azaltmada etkili bir yöntem olduğu kanıtlanmıştır. Sezaryen sonrası kadınların bakımında, basit, noninvaziv ve ekonomik bir yöntem olan akupresör uygulmasının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the effect of P6 and LI4 acupressure on pain intensity and analgesia consumption in women after cesarean. Methods: This study was conducted in a randomized, single-blind, placebo and control group study design. The study was conducted with 132 women, including acupressure (44 women), placebo (44 women), and control (44 women) groups. Acupressure was administered to the P6 and LI4 points of acupressure group in the second and fourth hours after cesarean section. Softly touches without pressure were administered to the P6 and LI4 points of women in the placebo group. Women in control group received the routine nursing care without any intervention. Data were collected using the Personal Information Form and Visual Analog Scale. Data were analyzed using descriptive statistics and parametric tests by means of 8.2 version of SAS (Statistical Analysis System). Results: It was found that, there was no significant difference in pain intensity between the three groups before the intervention (p=0.996). However, there were significant differences between the groups in pain intensity after the intervention, and the lowest pain intensity belonged to the acupressure group (p=0.000). Additionally, it was found that, there was no significant difference between the groups in terms of petidine hydrochloride consumption before interventions (p=0.502). However, there were significant differences between the groups in analgesia consumption of women during the intervention; the consumption of petidine hydrochloride and paracetamol in the acupressure group was lower than the placebo and control groups (respectively p=0.002 and p=0.040). Conclusion: This study proved that P6 and LI4 acupressure is an effective method for reducing pain intensity and analgesia consumption of women after cesarean. The use of acupressure which is simple, non-invasive and economic is recommended in the care of women after cesarean section.