Futbolcularda, kuvvet ve hız eksikliğinin ivmelenme kinematikleri üzerine etkisi
Effect of force-velocity deficite on acceleration kinematics at soccer players
  1. Tez No: 556865
  2. Yazar: MAHMUT ÜNAL BİLGE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL ÇETİN ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: hız-kuvvet ilişkisi, ivmelenme, 20 m sprint, futbol, force-velocity relationship, acceleration, 20 m sprint, soccer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, kuvvet(F) ve hız(V) eksikliği olan sporcuların 20m sprint sırasında ivmelenmenin alt evrelerine olan etkilerini adım parametreleri açısından incelemektir. Yöntem: Çalışmaya 16-19 yaş aralığında lisanslı 26 erkek sporcu, hız eksiği(Vd)(n=12) ve kuvvet eksiği(Fd)(n=14) olmak üzere iki farklı gruba ayrılmıştır. Sporcuların fiziksel özellikleri, antropometrik özellikleri, squat yükseklik değerleri belirlenmiş ardından karışık yüklerle (0-20-40-50 kg) ikişer tekrar squat jump uygulaması yapılmıştır. Bir hafta sonra sporcular, 10 dakika genel ısınma 5 dakika özel ısınma ardından iki tekrar olmak üzere 0-5 m (t5m). 0-10 m (t10m), 0-20 m(t20m), 0-30 m(t30m) ve 0-40 m(t40m) koşu testi uygulanmıştır. Bulgular: Vd ve Fd grubunda yer alan sporcuların fiziksel özellikleri, antropometrik özellikleri ve 0-5m, 0-10m, 0-20m 0-30m 0-40m sprint sürelerinde istatiksel olarak anlamlı fark belirlenmemiştir. Tüm adım parametreleri ivmelenmenin ikinci evresinde gruplar arasında farklı iken, özellikle adım hızı(Vadım) ve adım uzunluğu (Ladım) parametresi ivmelenmenin birinci evresinde istatistiksel olarak anlamlı farklı bulunmuştur. Sonuç: Hız özelliği fazla olan grupta ivmelenme evreleri daha kısa mesafelerde ve daha hızlı gerçekleşmiştir. Bu geçiş adım uzunluğu ve adım hızı arttırılarak sağlanmıştır. Benzer adım hızlarına sahip olmalarına rağmen ivmelenmenin ikinci evresinde kuvvet özelliği fazla olan grup, sahip olduğu kuvvet parametresini daha iyi bir şekilde ileri yönde aktarabilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effects of force (F) and speed (V) deficiency on the sub-stages of acceleration during 20m sprint. Method: 26 male (age: 16-19) licensed athletes were attended in the study and divided into two groups: velocity deficiency (Vd) (n = 12) and force deficiency (Fd) (n = 14). Physical characteristics, anthropometric properties, squat height values of the athletes were determined and two repeated squat jumps were applied with random loads (0-20-40-50 kg). One week later the athletes, 15 minutes after the general and special warming, including two repetitions 0-5 m (t5m). 0-10 m (t10m), 0-20 m (t20m), 0-30 m (t30m) and 0-40 m (t40m) running test was applied. Results: The physical characteristics, anthropometric properties and sprint times (5m, 10m, 20m 30m 40m) of Vd and Fd groups were not statistically different. While all stride parameters were different between the groups in the second phase of acceleration, especially the stride velocity and stride length parameters were statistically significant in the first phase of acceleration. Conclusion: In the group with better velocity characteristics(Fd), it was determined that the acceleration stages occurred at shorter distances and faster. This transition is achieved by increasing the stride length and stride velocity. Although they have similar stride velocities, the group with a higher force characteristic in the second phase of acceleration was able to transfer its force parameter forward in a better way.