Örgütsel değerlerin örgüt iklimine etkisi
The impact of organizational values on organizational climate
- Tez No: 556966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Değer, Örgütsel Değer, İklim, Örgüt İklimi, Organization, Value, Organizational Value, Climate, Organizational Climate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmada, ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında görev yapmakta olan öğretmenlerin görüşlerine göre örgütsel değerlerin örgüt iklimine etkisi ve bazı değişkenler açısından ilişki düzeyinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında, Konya'nın merkez ilçeleri Selçuklu, Meram ve Karatay eğitim bölgelerinde faaliyet gösteren ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında görev yapan 8578 öğretmeni kapsamaktadır. Araştırmanın örnekleminde 422 öğretmen yer almıştır. Örneklem grubuna Yılmaz (2007) tarafından geliştirilen“Örgütsel Değerler Ölçeği”ile Hoy ve Tarter (1997) tarafından geliştirilen, Yılmaz ve Altınkurt (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan“Örgüt İklimi Ölçeği”kullanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmış ve sonuçlar SPSS programı ile analiz edilerek incelenmiştir. Araştırma nicel verilere dayalı ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. Örgütsel değerlerin örgüt iklimine etkisi“cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, branş, okul türü”gibi demografik değişkenler açısından incelendi. Araştırma sonucuna göre öğretmenlerin örgütsel değer ve örgüt iklimi algı düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin örgütsel değer puanları ile örgüt iklimi alt boyutları puanları arasındaki ilişkiye bakıldığında, örgüt ikliminin alt boyutlarından destekleyici müdür davranışı, samimi öğretmen davranışı ve işbirlikçi öğretmen davranışı puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin örgütsel değer puanları ile örgüt iklimi alt boyutlarından emredici müdür davranışı, kısıtlayıcı müdür davranışı ve umursamaz öğretmen davranışı puanları ile ters yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin örgütsel değer puan ortalamaları“cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, görev yaptıkları okul türü”değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken,“branş”değişkeni arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Örgüt ikliminin“destekleyici müdür davranışı, emredici müdür davranışı, kısıtlayıcı müdür davranışı, samimi öğretmen davranışı, işbirlikçi öğretmen davranışı ve umursamaz öğretmen davranışı”alt boyutları ile öğretmenlerin“medeni durum, öğrenim durumu”değişkeni arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken, örgüt ikliminin bazı alt boyut puan ortalamaları ile öğretmenlerin“cinsiyet, branş, görev yaptıkları okul türü”değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of organizational values on organizational climate and the relationship between them in terms of some variables according to the opinions of teachers who are working in primary schools, secondary schools and İmam Hatip secondary schools. The universe of the research includes 8578 teachers who are working in primary schools, secondary schools and imam hatip secondary schools operating in Selçuklu, Meram and Karatay in 2018-2019 academic year. The sample of the study included 422 teachers. The Organizational Values Scale developed by Yılmaz (2007) and Organizational Climate Scale developed by Hoy and Tarter (1997), adapted to Turkish by Yılmaz and Altınkurt (2013) were used in the sample group. Survey method was used as the data collection method and the results were analyzed by SPSS programme. The research is a research that in relational survey model based on quantitative data. The effect of organizational values on organizational climate was determined in terms of demographic variables such as“gender, marital, educational status, branch, type of school”. According to the result of the research, the teachers' organizational values and organizational climate perception levels were found to be high. When the relationship between the teachers' organizational values points and the organizational climate subscale points were examined, a positive correlational was found between the sub-dimensions of the organizational climate and supportive manager behaviour, friendly teacher behaviour and cooperative teacher behaviour score. A significiant relationship was found between organizational values points of the teachers and organizational climate sub-dimensions with negative commander behaviour, restrictive manager behaviour and uncorcerned teacher behaviour scores. While there was no significiant difference between the organizational values point avarage of the teachers, gender, marital, educational level, type of school they worked, there was a significiant difference between branch variable. While there was no significiant difference between supportive manager behaviour of the organizational climate, mandatory manager behaviour, restrictive manager behaviour, sincere teacher behaviour, cooperative teacher behaviour sub-dimensions and the teachers' marital status, educational status variable, a significiant relationship was found between some sub-dimension score avarages of organizational climate and the teachers' gender, branch, type of school.