Çalışma stresinin iş tatmini üzerindeki etkisi: Avcılar ilçesindeki banka çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of working stress on job satisfaction: a study on bank employees in Avcilar district
  1. Tez No: 557154
  2. Yazar: BÜŞRA BAYENDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, İş stresi, İş Tatmini, Stresle Başa Çıkma Yöntemler, Stress, Job stress, Job Satisfaction, Stress coping methods
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Günümüzde aktif olarak varlıklarını sürdüren işletmelerin bir çoğu, sektörlerinde başarılı bir konuma ulaşmak için büyük bir hırsla çalışarak rekabet içerisine girmektedirler. İşletmelerin verimini arttıran en büyük unsurlardan biri çalışan profilinin başarılı olması ve çalışanların işine karşı sorumluluklarını yerine getirmesidir. Çalışan bireylerin örgüt içerisindeki başarısını etkileyen en büyük faktörlerden biri haline gelen çalışma stresi, işgörenin işinden duyduğu memnuniyet veya memnuniyetsizlik derecelerini değiştirmektedir. İşletme yöneticileri de sektörlerinde firmayı iyi bir konuma getirebilmek ve çalışanlarının iş tatmin düzeylerini arttırmak için olumsuz yönde etkileyen çalışma stresi faktörlerini azaltmaya yönelik çalışmalara önem vermektedirler. Bu çalışmanın amacı iş yaşamlarında çalışanların yaşadıkları stresin iş tatmini üzerine etkisini incelemektir. Çalışmanın uygulama kısmında ise çalışma stresinin iş tatmini üzerine etkisini belirlemek amacıyla İstanbul ilinin Avcılar ilçesindeki banka çalışanları üzerinde inceleme yapılmıştır. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde stres kavramı, yapılan kuramsal çalışmalar, iş yaşamında stresin kaynakları ve belirtileri, stresle başa çıkma yöntemleri ve yöneticilerin üzerine düşen görevler ele alınan konu başlıkları arasında yer almaktadır. İkinci bölümde, iş tatmini kavramı ve önemi, iş tatminini etkileyen faktörler, iş tatmini ve iş tatminsizliğinin sonuçları, iş tatminini arttırma yöntemleri ve iş tatmini konusunda öne sürülen kuramlar ele alınmıştır. Son üçüncü bölümde ise banka çalışanları üzerindeki çalışma stresinin iş tatmini üzerine etkisini incelemek amaçlı uygulama yapılmıştır. Çalışmanın amacına uygun olarak banka çalışanlarının demografik özelliklerini, çalışma stresini ve iş tatminini ölçmeye yönelik üç bölümden oluşan anket yöntemi uygulanmıştır. Araştırma verileri İstanbul ilindeki Avcılar ilçesinde bulunan 270 banka çalışanına uygulanarak elde edilmiştir. Araştırma verilerinin analizi için SPSS 22.0 programı kullanılarak, değişkenin tipine göre gruplar arasındaki karşılaştırmalarda Mann Whitney U ve Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Korelasyon ve regresyon analizi yapılarak değişkenler arası ilişkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Many of the enterprises that are still active today, enter into demanding competition to be successful in their sectors. One of the biggest factors that increase the productivity of the enterprises is based on the success of the employees' profile and the fulfillment of the employees' responsibilities at their work. Stress at workplace has become one of the biggest factors affecting the success of the employees in the organization and directly influences employee satisfaction or dissatisfaction. Business executives also pay great attention to reduce work stress factors that adversely affect the firms to improve their job satisfaction. The aim of this case study is to analyze the effect of the work stress of the employees on their job satisfaction. Bank employees in Avcılar-İstanbul were selected to explore the effect of work stress on job satisfaction. The thesis takes three parts. In the first part, the concept of stress, theoretical studies, sources of stress in work life and symptoms, methods of coping with stress and the responsibilities of managers are among the topics covered. In the second part, the concept and importance of job satisfaction, factors affecting job satisfaction, job satisfaction and results of job dissatisfaction, methods to increase job satisfaction and theories about job satisfaction are included. In the last third chapter, an application was made to examine the effect of work stress on bank employees on job satisfaction. In accordance with the purpose of the study, a survey method consisting of three sections was used to measure the demographic characteristics, work stress and job satisfaction of bank employees. Research data were obtained from 270 bank employees in Avcılar district of Istanbul province. SPSS 22.0 program was used for the analysis of the research data and Mann Whitney U and Kruskal-Wallis tests were applied for the comparisons between groups according to the type of the variable. Correlation and regression analysis were used to measure the relationships between variables.