Kırmızı et beyaz et ve yumurta tüketimini etkileyen faktörlerin analizi: Ankara ili örneği
Analysis of the factors affecting red meat, white meat and egg consumption: The case of Ankara province
  1. Tez No: 803130
  2. Yazar: MERT YAĞIZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fish, Chicken Meat, Egg, Consumption, Ankara Kahramanmaraş Sütçü İmam University Graduate School of Natural and Applied Sciences
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalar insan vücudunun ihtiyaç duyduğu protein ihtiyacını karşılamaktadır. Hayvansal gıdaların tüketimi konusu gelişmiş ülkeler tarafından hayat standartlarının belirlenmesinde önemli bir ölçüttür. Amerika ve Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde hayvansal protein tüketim miktarını arttırmak için çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye'nin yumurta, süt, et gibi hayvansal gıda tüketim miktarının gelişmiş ülkelere göre daha az olduğu bilinmektedir. Türkiye'de tüketim miktarını ve tercihleri etkileyen faktörlerin belirlenmesi üretimden pazarlama aşamasına kadar geçen süreçte uygun stratejilerin geliştirilmesi amacıyla önemli bir çalışma konusu olmuştur. Kırmızı et, tavuk eti, balıketi ve yumurta tüketim alışkanlıklarını ve tüketimi etkileyen faktörlerin incelendiği araştırmalarda ürün grupları ayrı ayrı ele alınmış olup hayvansal ürün gruplarının bir arada araştırıldığı yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada tüketicilerin kırmızı et beyaz et ve yumurta tüketimlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve analiz edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma bölgesi olan Ankara ilinde 2022 yılı Ocak-Mayıs ayları arasında 384 tüketici ile anket yapılması hedeflenmiş olup elde edilen verilerin istatistiksel analiz yöntemleri ile değerlendirilmesi planlanmıştır. Araştırmanın sonucunun konu ile ilgilenen araştırmacılara, üretici ve tüketicilere rehber niteliğinde olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
For people to have a sustainable healthy lifestyle, it is necessary to take the important nutrients needed by the body in sufficient and regular amounts. Fish, chicken and eggs with high nutritional values are important protein sources. In this respect, determining the factors affecting the consumption of these resources by individuals constitutes an important research topic. In this study, it is aimed to analyze the factors affecting the consumption of white meat (fish and chicken meat) and eggs of consumers in Ankara. A face-to-face survey was conducted with 272 participants between February and August 2022 in Ankara, and descriptive statistics, Chi-square, T-test and ANOVA were applied in the evaluation of the data. According to the results of the chi-square test, there is a statistically significant difference between the age groups and the amount of fish consumption, the duration of fish consumption, the effect of the pandemic process on fish consumption, the effect of the brand in the purchase of chicken meat, the expenditure of processed chicken, the expenditure of eggs, the consumption of organic chicken eggs, the effect of the pandemic on egg consumption. T-test and ANOVA were applied in the distribution of fish-chicken and egg consumption according to monthly total household income. As a result of the analysis, it was concluded that there is a statistically significant difference between income and the place where fish is bought, the preferred fish type, the effect of the pandemic on chicken consumption, the place where chicken is bought, the place where eggs are bought, and the situation of consuming sufficient amount of white meat and eggs.