Tip 1 diyabetli adölesanların okul ve aile ilişkilerinin metabolik kontrollerine etkisi
The effect of adolescents with type 1 diabetes on metabolic controls of school and family relationships
- Tez No: 557878
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ULVİYE GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, aile, metabolik kontrol, okul, tip 1 diyabet, Adolescent, family, metabolic control, school, type 1 diabetes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışma Tip 1 diyabetli adölesanların okul ve aile ilişkilerinin metabolik kontrollerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Bu araştırma Mart 2016 – Nisan 2017 arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, çocuk endokrin / diyabet poliklinik ve servislerinde tedavi gören Tip 1 Diyabet tanılı 104 adölesan ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Veriler“Tip 1 Diyabetli Adölesanların Sosyodemografik Özelliklerini Belirleme Formu”.“Tip 1 Diyabetli Adölesanların Okula İlişkin Bazı Özelliklerini ve Beslenme, Kan Şekeri Ölçme, İnsülin Uygulama Durumlarını Belirleme Formu”ve adölesanlar için“Aile Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Kruskal Wallis, korelasyon ve student t testi kullanılmıştır. Bulgular: Tip 1 diyabetli adölesanların %51.9'u kız, %67.4'ünün 15-17 yaş aralığında olduğu, %42.3'ünün okulda haftada 1-3 kez hipoglisemi, %44.2'sinin hiperglisemi yaşadığı belirlenmiştir. Adölesanların %40.4'ünün kan şekeri ölçerken, %50'sinin de insülin uygularken okulda rahatsızlık hissetiği, %46.2'sinin insülinini çantasında taşıdığı ve okulun tuvaletinde insülin uyguladığı saptandı. Adölesanların metabolik kontrollerinin zayıf olduğu, HbA1c değeri yüksek (x= 10.9 ±2.22) ve okulda diyabetin yönetiminde zorluk yaşadıkları belirlendi. Aile değerlendirme ölçeği roller alt boyutu ile HbA1c arasında ilişki ( r=0.218; p=0.048) anlamlı bulunmuştur, ölçek toplamı ve diğer alt boyutları arasında ilişki önemli bulunmamıştır. Sonuç: Tip 1 diyabetli adölesanların okulda diyabetin gerektirdiği tedavi ve bakımı yapmakta zorlandıkları, aile ilişkilerinin sağlıklı olamadığı ve metabolik kontrollerinin yeterli olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
The Effect of Adolescents with Type 1 Diabetes on Metabolic Controls of School and Family Relationships Aim: This study was conducted to determine the effect of adolescents with type 1 diabetes on metabolic control of school and family relationships. Material and Method: This descriptive study was conducted between March 2016 - April 2017 with 104 adolescents diagnosed as Type 1 Diabetes who were treated in the pediatric endocrine / diabetes outpatient clinic and services of İnönü University Turgut Özal Medical Center. The data were collected by using“Sociodemographic Characteristics Form of Adolescents with Type 1 Diabetes”,“Some of the school-related characteristics of adolescents with Type 1 diabetes and Nutrition”,“Blood Glucose Measurement”,“Insulin Application Form”,“Family Assessment Scale”for adolescents. Kruskal Wallis, correlation and student t test were used to evaluate the data. Results: It was determined that 51.9% of adolescents with type 1 diabetes were girls, 67.4% were in the 15-17 age range, 42.3% had hypoglycemia 1-3 times a week and 44.2% had hyperglycemia. It was found that 40.4% of adolescents were measuring blood sugar, 50% felt uncomfortable while applying insulin, 46.2% carried insulin in their bag and applied insulin in the toilet of the school. Adolescents were found to have poor metabolic control, high HbA1c mean value (x = 10.9 ± 2.22) and difficulty in managing diabetes at school. There was a correlation (r = 0.218; p = 0.048) between the HbA1c sub-dimension and the family evaluation scale, The relationship between the scale total and other sub-dimensions was not significant. Conclusion: It was found that adolescents with type 1 diabetes had difficulty in the treatment and care required by diabetes in the school, their family relations were not healthy and their metabolic controls were not sufficient.