Securitization of refugees in Ghana: A case study of Ivorian refugees
Gana'daki mültecilerin güvenlikleştirilmesi: Fildişili mülteciler üzerine bir saha çalışması
- Tez No: 557929
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER KAŞIKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Refugee, Securitization, Security, Threat, Ghana, Ivorian
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, Gana'daki Fildişili mültecileri bir saha çalışması olarak kullanarak, güvenlikleştirme teorisinin Gana'daki mülteci çalışmalarına nasıl uygulandığını incelemektedir. Gana'daya toplu mülteci akışı 1990'da bazı Afrika ülkelerindeki siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle başlamıştır. Gana'daki mülteci yerleşmelerinden sonra, geçim kaynakları, istihdam, ceza hukuku, uyum ve daha birçok konuda birçok sorun ortaya çıkmıştır. Mültecilerle ilgili çeşitli meselelere nedeniyle, 2008'de Liberyalı mültecilerin Gana'ya güvenlik tehdidi olduğu ilan edilmiştir. Yukarıda belirtilen hususlar göz önüne alındığında, bu çalışma Gana'daki Fildişili mülteci durumunu araştırmak için güvenlikleştirme teorisi ile çok sektörlü bir güvenlik çalışması yaklaşımı uygulamaktadır. Çalışmada nitel yöntem yaklaşımı uygulanmıştır. Hem birincil hem de ikincil veriler kullanılmıştır. Birincil veriler mültecilerle, ev sahipliği yapan toplulukların üyeleriyle, Gana Mülteciler Kurulu ile, mülteci çalışmaları konusunda uzmanlarıyla ve mültecilerle çalışan STK'ları/NGO'ları görüşmeleri içermektedir. İkincil veriler medya raporlarından, Gana'daki mülteciler hakkındaki resmi belgelerden ve diğer gerekli literatürden alınmıştır. Çalışma, güvenlikleştirme teorisinin temel kavramlarını uygulayarak elde ettiği bulguları analiz etmektedir . Buna göre, bu çalışma mültecilerin yarattıği bunların sebeb olduğu meselelerinin, mültecilere, ev sahipliği yapan topluluklara ve neredeyse tüm Gana'ya yönelik etkilerini etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma Gana hükümetinin bir gönüllü geri dönüş programı aracılığıyla Fildişili mültecileri dolaylı bir şekilde nasıl güvenlikleştirdiğini göstermiştir. Fildişili mülteciler ülkelerine geri dönme konusunda korkularını dile getirmelerine rağmen Gana' hükümetinin odağı Fildişili mültecilerin eve dönmeleridir. Çalışma geçim sorunlarında, cezai faaliyetlerinde, işsizlikte, gönüllü geri dönüş programında ve entegrasyon programının eksikliğinde ortaya çıkan varoluşsal tehditleri tanımlamıştır. Güvenlik söylemi yukarıda belirtilen faktörlerle analiz edilmiştir. Güvenlikleştirme teorisi bakış açısından çalışma, Gana'nın mültecileri dolaylı olarak güvenlik meselesi haline gitirdiğini ileri sürmektedir. Anahatar Kelimeler: Mülteci, Güvenlikleştirilme, Güvenlik, Tehdit, Gana, Fildişili
Özet (Çeviri)
This study examines how the securitization theory analysis applies to refugees studies in Ghana by using the Ivorian refugees in Ghana as a case study. The mass influx of refugees in Ghana began in 1990 as a result of political instabilities in some African countries. After refugee settlements in Ghana, several issues have come out with regards to their livelihood, employment, criminal issues, adaption and many more. Notwithstanding the various issues associated with refugees, in 2008 Liberian refugees were declared as a security threat to Ghana. Upon considering the aforementioned issues, this study applies a multi-sectoral security study approach through the securitization theory to investigate the Ivorian refugee situation in Ghana. The study applied qualitative method approach. Both primary and secondary data were used. Primary data included interviews with refugees, members of the host communities, officials of the Ghana Refugees Board, experts on refugee studies and NGOs working with refugees. The secondary data was taken from media reports, official documents about refugees in Ghana and other necessary literature. The study discussed the findings by applying the core concepts of the securitization theory. Accordingly, the study brought out the existential threats and the security implications of those threats on the refugees, the host communities and Ghana at large. In the end, the study showed that Ghana has indirectly securitized the Ivorian refugees through a voluntary repatriation program. However, the refugees have expressed fears of returning home Ghana's focus is the return of the Ivorian refugees. The study identified existential threats manifested in livelihood issues, criminal activities, unemployment, voluntary repatriation program, and lack of integration program. The security discourse was analyzed through the aforementioned factors. From the securitization theory point of view, the study posits that Ghana securitizes refugees indirectly.