Spor yapan ve spor yapmayan lise öğrencilerinin psikolojik sağlamlık ve hedef bağlılık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of resilience and goal commitment levels of high school students doing sports or not doing sports
  1. Tez No: 558397
  2. Yazar: HİKMET ÇEKCEOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN TOLGA ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Hedef Bağlılık, Spor, Hedef, Ergen, Resilience, Goal Commitment, Sport, Goal, Adolescents
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Araştırmanın amacı, lisede öğrenim gören öğrencilerin psikolojik sağlamlık ve hedef bağlılık düzeylerinin, spor yapma, cinsiyet ve yaş açısından incelenmesidir. Araştırmaya Karaman ilinde öğrenim gören ortalaması 16,50± 1,14 olan toplam 710 lise öğrencisi (285 kadın ve 425 erkek) katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak;“Kişisel Bilgi Formu”ile Liebenberg ve arkadaşları (2012) tarafından geliştirilen Arslan (2015) tarafından uyarlanan“Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”, Hollenbeck, Williams ve Klein (1989) tarafından geliştirilen, Şenel ve Yıldız (2016) tarafından Türkçeye uyarlanan hedef bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde tanımlayıcı istatistiklere ait aritmetik ortalama (X), standart sapma (SS), frekans (N) ve yüzde (%), minimum ve maksimum değerleri verilmiştir. Birden fazla bağımlı değişken ile birden fazla bağımsız grup karşılaştırmaları için manova testi kullanılmıştır. Sonuç olarak; hedef bağlılık düzeyleri ile cinsiyet değişkeni arasında istatistiksel bakımdan anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p0,05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate resilience and goal commitment levels of High School students according to their sport, gender and age. Totally, 710 students (285 women and 425 men) attending High Schools in Karaman and whose average ages are between 16,50 ± 1,14 have joined this research.“Personal İnformation Form”and“Resilience Scale for Children and Adolescents”developed by Liebenberg and friends (2012), adapted by Arslan (2015), and Goal Commitment Scale revised by Klein, Hollenbeck and Wright (2001) to 5 items and adapted to Turkish by Şenel and Yıldız (2016) are used for data collection devices. Minimum and maximum rates of Arithmatic Mean (X), Standart Deviation (SS), Frequency, and Percentage (%) related to Descriptive Statistics are given for analyzing the acquired data. Manova test used for comparisions of multiple dependent variables with multiple independent groups. In conclusion, reasonable statistical differences between Goal Commitment and Gender are detected (p>0.05). Furthermore, no statistical reasonable differences in terms of doing sport variable between resilience adn goal commitment lelves are detected (p>0,05).