Sosyal medyanın satın alma karar sürecindeki rolü: Giresun ilinde bir uygulama
The role of social media in the decision-making process: An application in Giresun
- Tez No: 558619
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU DENİZ ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Pazarlaması, Tüketici Satın Alma Karar Süreci, Social Media, Socia Media Marketing, Consumer Buying, Decision Process
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sosyal medya teknolojinin günlük hayatımıza kazandırdığı kavramlardan biridir. Kişilerin kendilerini ifade ettikleri ve diğer kişilerle bağlantı kurdukları bir mecra olan sosyal medya, sadece kişilerin değil işletmelerin de kullandığı bir ortam haline gelmiştir. Sosyal medyayı kullanan işletmeler, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına daha kolay ve hızlı bir şekilde cevap verebilmekte ve ortaya çıkan sorunlara kısa sürede çözüm bulabilmektedirler. Tüketiciler de sosyal medya aracılığıyla ihtiyaç duydukları bir mal ya da hizmeti satın almakta, işletmelerle iletişim kurmakta ve bu platformlarda yapılan paylaşımlardan, olumlu - olumsuz yorumlardan etkilenmektedirler. İşletmelerin yapması gereken, sosyal medyanın tüketicilerin satın alma öncesi ve sonrası davranışlarını nasıl etkilediğini tespit etmek ve uygun stratejiler geliştirmektir. Bu çalışmada sosyal medyanın tüketicilerin satın alma karar sürecindeki rolünü belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde sosyal medya ve sosyal medya pazarlaması ikinci bölümünde ise tüketici satın alma davranışı ve karar süreci ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Bu teorik çerçeveden hareketle Giresun'da yaşayan tüketiciler üzerine bir anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre sosyal medya tüketici satın alma karar sürecinin her aşamasında önemli bir role sahiptir.
Özet (Çeviri)
Social media is one of the concepts that technology brings to our daily lives. Social media, where people express themselves and connect with other people, has become an environment not only for individuals but also for their businesses. Businesses using social media can respond to the demands and needs of consumers more easily and quickly and find solutions to the problems in a short time. Consumers also purchase the goods or services they need through social media, communicate with the businesses and are affected by the shares made on these platforms, positive and negative comments. What businesses need to do is to determine how social media affects the behavior of consumers before and after the purchase and to develop appropriate strategies. The aim of this study is to determine the role of social media in the decision-making process of consumers. In the first part of the study, the second part of social media and social media marketing includes information on consumer buying behavior and decision process. Based on this theoretical framework, a survey was conducted on consumers living in Giresun. According to the results, social media has an important role in every stage of consumer purchasing decision process.