Sedanter kadınlarda reformer egzersizinin denge üzerine etkisi
The effect of reformer exercise on the balance ofsedanter women
- Tez No: 558678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Denge, Esneklik, Reformer Pilates Egzersizi, Sedanter Kadın, Vücut Kompozisyonu, Balance, Body Composition, Flexibility, Reformer Pilates Exercise, Sedentary Woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada kadınlarda yapılan düzenli reformer pilates egzersizinin denge üzerine etkisini incelemektir. Çalışmamıza, yaşları 25-35 yaş arasında değişen 36 gönüllü kadın katılmıştır. Katılımcılar pilates (n=18) ve kontrol (n=18) gruplarına rastgele olarak ayrılmıştır. Pilates grubundaki katılımcılara 8 hafta boyunca, haftada 3 gün, 60 dakika reformer pilates egzersizi yaptırılmıştı. Kontrol grubundaki katılımcılara herhangi bir egzersiz yaptırılmamıştır. Egzersiz öncesi ve sonrasında iki gruptaki katılımcıların vücut ağırlık ve yağ yüzdeleri Tanita BC 545 cihazıyla ölçülmüştür. Çevre ölçümleri mezura ile, deri kıvrım kalınlıkları skinfold kaliperle, denge ölçümleri Biodex Denge Sistem cihazıyla değerlendirilmiştir. Egzersiz programının sonrasında pilates grubunun çevre ölçüm değerlerinde bel-kalça oranı hariç bel, abdomen, kalça, bacak, kol, önkol anlamlı derecede azalma elde edilmiştir (p0,05). Çalışmamız, reformer pilates egzersizinin vücut kompozisyonu, esneklik ve denge parametreleri üzerinde olumu etkisinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to investigate the effect of regular reformer pilates exercise on balance in sedentary women. This study included 36 women aged 25-35 years old. Participants were grouped as pilates (n = 18) and control (n = 18), randomly. Pilates group participants were given 60 minutes of reformer pilates exercises for 8 weeks, 3 days a week. The participants in the control group were not applied any exercise. Body weight and fat percentages were measured by Tanita BC 545 before and after exercise. Environmental measurements were measured with tape measure, skinfold thickness with skinfold caliper, and balance measurements with Biodex Balance System device. After the exercise program, there was a significant decrease in waist, abdomen, hip, leg, arm and forearm except for waist-hip ratio in the environmental measurements of the pilates group (p0.05). The results of our study showed that reformer pilates exercise had positive effects on body composition, flexibility and balance parameters.