Çöp poşeti kullanımının yonga levhanın kalite özellikleri üzerine etkisi
The effects of rubbish bag period on the quality properties of particleboard
  1. Tez No: 558764
  2. Yazar: MELTEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKAY NEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Industrial and Industrial Engineering, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yonga levha, Mekanik Özellikler, Fiziksel özellikler, Formaldehit Emisyonu, Particleboard, Mechanical Properties, Physical Properties, Formaldhyde Emission
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yapılan çalışmalar sonucunda, yonga levha tabakaları arasına çöp poşetleri konularak pres sıcaklığının etkisiyle eritilip tutkal vazifesi almasının sonucunda kalite özelliklerinin iyileşmesi durumunda tutkal miktarı azaltılarak yonga levhanın maliyeti düşülmesi planlanarak kalite özellikleri üzerinde etkileri incelenmiş ve kullanım alanlarına göre yonga levhanın fiziksel ve mekanik özellikleri bakımından kullanma alanlarına göre iyi sonuçlar elde edilmiştir. Yonga levha üretiminde tutkal vazifesi görmesi için kullanılan çöp poşeti kullanım alanlarına göre rutubet miktarı, eğilme direnci, kalınlık artışı, eğilmede elastikiyet modülü, yüzeye dik çekme direnci ve formaldehit emisyonu üzerindeki etkilerin olumlu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of rubbish bag period on the quality properties of particleboard were investigated. Better thickness swelling, by putting rubbish bags between the layers of particleboard in the case of inprovement of the quality properties as a result of the deformation of the press by reducing the amount of glue, it was planned to reduce the cost of the chip and its effects on the quality characteristicss were examined and according to the application areas, good result were obtained in terms of physical and mechanical properties of particleboard. The rubbish bag used for glue production in chipboard prodution had a positive effect on moisture content, thickness increase, bending resistance, elasticity modüle of elasticity in beding, vertical tensile strangth and formaldehyde emission.