Behiç Ak'ın çocuk romanlarında erdemler ve karakter güçler
Behiç Ak's children's books in the context of virtues and character strengths
- Tez No: 558937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk romanları, Behiç Ak, erdem, karakter güçler, Children's books, Behiç Ak, virtue, character strengths
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Behiç Ak'ın çocuk romanlarının erdemler ve karakter güçler bağlamında incelenmesini amaçlayan bu araştırmanın problem tümcesi“Behiç Ak'ın çocuk romanlarında yer alan erdemler ve karakter güçleri nelerdir?”olarak belirlenmiştir. Araştırmanın yöntemi doküman incelemesidir. Betimsel modele dayalı yürütülen bu nitel çalışmada doküman analizi yolu ile elde edilen veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın veri kaynağını, Behiç Ak'ın“Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği”,“Postayla Gelen Deniz Kabuğu”,“Eve Giden Küçük Tren”,“Bebek Annem”,“Çatıdaki Gezegen”“Bulutlara Şiir Yazan Çocuk”ve“Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi”adlı çocuk romanları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Peterson ve Seligman (2004) tarafından oluşturulan 6 erdem kategorisinde sınıflandırılan 24 karakter gücü esas alarak hazırlanmış“Karakter Güçler Formu”kullanılmıştır. İncelenen kitaplar bu formda yer alan“Bilgelik”,“Cesaret”,“İnsanlık”,“Adalet”,“Ölçülülük”,“Aşkınlık”erdemleri ve bu erdemler içerisinde yer alan 24 karakter güç açısından ele alınmıştır. Araştırma sonucunda en fazla yer alan erdemin“bilgelik (n=369)”olduğu ve daha sonra sırayla“cesaret (n=223)”,“insaniyet (n=201)”,“aşkınlık (n=187)”,“adalet (n=71)”,“ölçülülük (n=67)”erdemlerinin yer aldığı görülmüştür. Ayrıca incelenen çocuk romanlarında en fazla yer alan karakter gücün“estetik ve mükemmelliğin takdiri (n=150)”olduğu ve hiç yer almayan karakter gücün ise“maneviyat (n=0)”olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ilgili alan yazın doğrultusunda tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research's which aims to investigate Behiç Ak's children's books in the context of virtues and character strengths, problem statement is defined as What are“virtues and character strengths in Behiç Ak's children's books?”Research's method is document ananlysis. In this qualitative study was based on descriptive model, data was acquired by document analysis was analysed by using content analysis method. The data source of research is consisted of Behiç Ak's children's books named as“Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği”,“Postayla Gelen Deniz Kabuğu”,“Eve Giden Küçük Tren”,“Bebek Annem”,“Çatıdaki Gezegen”,“Bulutlara Şiir Yazan Çocuk”and“Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi”.“Character Strengths Form”based on 24 character strengths classified in 6 virtue category developed by Peterson and Seligman (2004) was used as data collection tool in the research. Inspected books were analysed in terms of“Wisdom”,“Courage”,“Humanity”,“Justice”,“Temperance”and“Transcendence”virtues in this form and 24 character strength in these virtues . In the research result it was seen that“Wisdom (n=369)”was at the top and then“courage (n=223)”,“Humanity (n=201)”,“Transcendence (n=187)”,“Justice (n=71) and ”Temperance (n=67)“ virtues were included respectively. On the other hand, it was determined that ”Appreciation of Beauty and Excellence (n=150)“ was the top character strength and ”Spirituality (n=0)" character strength was lacked in inspected children's books. The results obtained were discussed in the direction of related literature and suggestions were offered.