Engellilerin çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar: Çanakkale Belediyesi örneği
Problems faced by disabled people in working life: Example of Çanakkale Municipality
- Tez No: 559241
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Engelli, İstihdam, Çalışma Hayatı, Sorunlar, Çözüm Önerileri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırma, engelli bireylerin çalışma hayatına girerken karşılaştıkları zorlukları ve çalışma hayatındaki sorunları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda Çanakkale Belediyesi araştırma alanı olarak belirlenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme (mülakat) yöntemi kullanılarak 26 engelli personelle görüşülmüştür. Mülakat sorularına verilen cevaplarla engelli personelin çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar belirlenmiştir. Görüşme yapılan engelli personel, engelli bireylerin çalışma hayatına girerken karşılaştıkları sorunları; fiziki engeller, işveren önyargıları, engel oranlarının yüksek olması, çalışma koşullarının engele uygun olmaması, engelli bireyin eğitim seviyesinin düşük olması, toplumun işaret dili bilmemesi (iletişim zorluğu), kota sisteminin yetersiz olması, engelli bireyin özgüven eksikliği olarak listelemişlerdir. Görüşülen engelli personel, çalışma hayatında terfi, fazla mesai, maaş yetersizliği, iş yoğunluğu, iletişim, çalışma alanının dar olması gibi sorunlarla karşılaştıklarını dile getirmişlerdir. Görüşmeciler, karşılaşılan sorunlara karşı getirdikleri çözüm önerilerini sırasıyla; engele uygun iş, kota sisteminin artırılması, temel ve mesleki eğitimin sağlanması, kurumlarda işaret dili eğitiminin verilmesi, İŞKUR'un aktif olması, önyargının kırılması, işyerinin engelliye göre düzenlenmesi, fiziki şartların iyileştirilmesi, evde çalışmanın artırılması, sağlık sorunlarının giderilmesi, iş ilanlarının sıklıkla yayınlanması, ışıklı ve titreşimli çağrı cihazının sağlanması olarak belirlemişlerdir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to determine the difficulties faced by disabled people in entering their working life and problems in working life. In this context, Çanakkale Municipality has been identified as a research area. Interview method, which is one of the qualitative research methods, was conducted with 26 disabled personnel. With the answers given to the interview questions, the problems faced by disabled employees in working life were determined. Disabled persons interviewed, physical barriers to the problems faced by disabled individuals when entering work life, employer prejudices, disability of the disabled, high disability rates, lack of working conditions, low level of education of disabled people, lack of sign language of society (communication difficulty), quota system, the disability of the disabled individual, anxiety of disabled recruitment can not reach the disabled individual, the employer thinks disabled staff as a waste of time. The disabled staff interviewed stated that they face problems such as promotion in work life, overtime, lack of salary, work intensity, communication and narrow working area. The interviewers have proposed solutions to the problems they face; work appropriate to the obstacle, increasing the quota system, providing basic and vocational education, providing sign language education in institutions, being active in İŞKUR, breaking prejudice, arranging the workplace according to the disabled, improving physical conditions, increasing work at home, publishing health announcements frequently , as the provision of light and vibrating pager. Kevwords: Disabled, Employment, Work Life, Problems, Solutıon Offers.