Proje döngüsü yönetiminin aşamalarının değerlendirmeye etkisi
The effect of project cycle management processes to the evaluation
- Tez No: 559307
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Proje Döngüsü Yönetimi, Proje Yönetimi, İzleme ve Değerlendirme, Project Cycle Management, Project Management, Monitoring and Evaluation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dünyadaki gelişmelerin yeni ihtiyaçlar doğurduğu günümüzde bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik farklı yöntemler kullanılmaktadır. Kısıtlı kaynaklar ile farklı ihtiyaç alanlarına yönelik etkin sonuçların elde edileceği projelerin yapılması da izlenen yollardan birisidir. Kaynakların en verimli şekilde ihtiyaç alanlarına aktarılması ve bu aktarımın etkili sonuçlar alacak şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu gereklilik Proje Döngüsü Yönetimi yaklaşımını ortaya çıkarmıştır. Proje Döngüsü Yönetimi ile belirlenen sürelerde, belirlenen maddi ve insan gücü kaynakları kullanılarak, ihtiyaç alanlarına göre ulaşılmak istenen amaçlara yönelik faaliyet planları oluşturulmaktadır. Oluşturulan bu planların uygulanması ve değerlendirilmesi için mevcut bir döngü kullanılmaktadır. Kullanılan döngüde yer alan aşamaların her biri en son aşama olan değerlendirme aşamasını etkilemekte ve proje başarısı ölçümlenmektedir. Bu tez çalışmasında Proje Döngüsü Yönetimi yaklaşımında yer alan proje fikrinin belirlenmesi, planlama ve analiz, ön değerlendirme, proje finansmanı, proje uygulama aşamalarının değerlendirme aşamasına etkisi incelenmiştir. Böylece, bir proje hazırlarken asıl odaklanılacak aşamaların neler olduğunun ve hangi aşamaların proje sonuçlarını daha fazla etkilediğinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Veri toplama aracı olarak literatürden yararlanarak hazırlanan anket formu Türkiye'de proje yapan kurumlarda, derneklerde, gençlik gruplarında aktif olan projecilere uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre proje finansmanı, izleme ve değerlendirmeye etkiye sahiptir. Analiz ve planlamanın ikinci sırada geldiği döngüde ön değerlendirme ve proje fikrini belirleme aşamaları daha az etki düzeyindedir.
Özet (Çeviri)
As the developments in the world create new needs, different methods have emerged to meet these needs. For this purpose, new methods are used for projects aiming effective results for different needs with limited resources. Resources should be transferred to the needs in the most efficient way and this transfer should be managed in an effective way. This requirement reveals the Project Cycle Management approach. Activity Plans are prepared for the objectives to be achieved according to the needs, using the material and manpower resources determined within the Project Cycle Management. An existing cycle is used for the implementation and evaluation of these plans. Each of the phases in the cycle affects the evaluation phase, in this way, project success is measured. In this thesis, determination of the project idea in the Project Cycle Management, planning and analysis, pre-evaluation, project financing, the effect of the stages of project implementation on the evaluation stage were examined. Thus, it is aimed to determine what the main focus will be when preparing a project and which stages affect the project results more. This application tool which was prepared as a data collection tool was applied to project organizations in Turkey, associations and persons who are active in youth groups. According to the results, project finance has impact on monitoring and evaluation. In the second, analysis and planning affect and the pre-evaluation and determination of the project idea are less effective on monitoring and evaluation.