Ergenlerde sosyal medya kullanımı ile dissosiyasyon ve duygu ifadesi arasındaki ilişki
The relationship between the usage of social media with dissociation and expressing emotions in adolescents
  1. Tez No: 559488
  2. Yazar: BEYZA NUR KAŞIKÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Sosyal Medya Bağımlılığı, Duyguları İfade Etme, Dissosiyatif Yaşantılar, Adolescent, Social Media Addiction, Expression of Emotions, Dissociative Experiences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ergenlerde Sosyal Medya Kullanımı İle Dissosiyasyon ve Duygu İfadesi Arasındaki İlişki Bu tez çalışmasında; lise öğrencilerinin sosyal medya kullanım düzeyi ile dissosiyatif yaşantıları ve duygu ifadesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kesitsel olup örneklem grubu İstanbul'da farklı okullardaki ergenlik çağında bulunan 14-18 yaş aralığındaki 250 bireyden oluşmaktadır. Katılımcılara Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu, Ergen Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği ve Duyguları İfade Ölçeği verilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede betimsel analizler ve Spearman Korelasyonu uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; Duyguları İfade Ölçeği ile Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu puanları arasında zayıf düzeyde anlamlı pozitif korelasyon tespit edilmiştir (p=0.019). Ayrıca Ergen Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği ile Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu puanları arasında zayıf düzeyde anlamlı pozitif korelasyon tespit edilmiştir (p=0.001). Ancak Ergen Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği ile Duyguları İfade Ölçeği puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p=0.606). Katılımcıların Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu puanları ve Duyguları İfade Ölçeği puanları erkeklere kıyasla kadınlarda istatiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, sosyal medya bağımlılığı düzeyleri arttıkça ergenlerin kendilerini duygusal yönden ifade etmeleri de artmakta, dissosiyatif yaşantılar arttıkça ise sosyal medya bağımlılığında artma görülmektedir. Bu çalışmada ergenlerde problemli sosyal medya kullanımı ile ilişkili olabilecek bazı psikolojik etmenler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between the level of social media usage and dissociative experiences and emotion expression in high school students. The study was cross-sectional and the sample group consisted of 250 individuals aged 14-18 years in adolescence in different schools. Social Media Addiction Scale for Adolescents, Short Form of Adolescent Dissociative Experiences and Emotional Expression Scale were given to the participants. Descriptive analysis and Spearman Correlation were applied in statistical analysis. A weak positive correlation was found between Emotional Expression Scale score and Social Media Addiction Scale for Adolescents Score (P = 0.019). In addition, there was a weak positive correlation between the Adolescent Dissociative Experiences Scale score and Social Media Addiction Scale for Adolescents Scale score (p = 0.001). However, there were no statistically significant relationship between Adolescent Dissociative Experiences Scale and Emotional Expression Scale scores (p = 0.606). Social Media Addiction Scale for Adolescents Short Form and Emotional Espression Scale scores were found to be statistically positive in women compared with men. As a result, as the levels of social media addiction increase, self-expression of adolescents' emotions increases, and as dissociative experiences increase there is also an increase in social media addiction. In this study, some psychological factors that may be associated with problematic social media usage in adolescents have been identified.