Malign hava yolu darlıklarında girişimsel bronkoskopik işlemlerin perioperatif ve erken postoperatif komplikasyonlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 559564
- Danışmanlar: UZMAN ZAFER AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Girişimsel Bronkoskopi, Komplikasyon, Komorbid Hastalık, İnterventional Bronchoscopy, Complication, Comorbid Diseases
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Has. ve Göğ. Cerr.Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada girişimsel bronkoskopik işlemlerin komplikasyonlarını kayıt ederek komplikasyon oluşmasını kolaylaştıran predispozan faktörleri bulmayı ve perioperatif ve postoperatif alınacak tedbirleri öngörebilmeyi amaçladık. Hastanemizde Nisan 2012 – Nisan 2013 tarihleri arasındaki bir yıllık sürede malign hava yolu darlığı olan ve girişimsel bronkoskopi endikasyonu konarak Kriyoekstraksiyon, APC+MTR ve trakeobronşiyal stent yerleştirme işlemleri yapılmış olan 66 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Çalışmamızda hayatı tehdit eden ve ağır tıbbi müdahale gerektiren komplikasyona rastlanmadı (%0). Komorbid hastalığı KOAH olan hastalarda perioperatif ritm değişikliği komplikasyonunun anlamlı derecede fazla olduğunu bulduk (p=0,026). Çalışmamızda ciddi kanama nedeniyle kurtarıcı cerrahi işlem ihtiyacı ya da işlem sırasında ölüm görülmedi. Hastalarımızın 7'sinde (10,6) gelişen orta dereceli kanamalar mevcut APC cihazıyla kolaylıkla durduruldu. Postoperatif meydana gelen komplikasyonlardan invaziv mekanik ventilasyon ihtiyacı gerektiren solunum yetmezliği 3 (%4,5), pnömotoraks ise 2 (%3,0) hastada gelişti. Uygun tedavilerle hastaların postoperatif ilk 72 saat içerisinde komplikasyonları tedavi edildi. Sonuç olarak malign hastalara uygulanan girişimsel bronkoskopik işlemler ehil ellerde güvenilir işlemlerdir. Perioperatif ve erken postoperatif dönemde olası komplikasyonların iyi bilinmesi ve zamanında müdahale edilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to find the predisposing factors that create complications and to predict perioperative – postoperative measures by recording the complications of interventional bronchoscopic procedures. Sixty- six patients in our hospital from April 2012 to April 2013 were analyzed retrospectively. These patients have malignant airway stenosis and were indications of interventional bronchoscopy. Crioextraction, APC+ MTR and tracheobronchial stent placement were administered to the patients. In our study, life- threatening and severe complications weren't seen. Rhythm changes – of perioperative complications – in the patients with COPD were found significantly. In our study, necessity of surgery and mortality to due severe bleeding weren't seen. Seven patients had moderate bleeding. The bleeding was stopped by APC in these patients. As postoperative complications, three patients had respiratory insufficiency and two patients had pneumothorax . Invasive mechanical ventilation was appropriate to the patients who have respiratory insuffiency. The complications were treated within the postoperative first 72 hours. As a result, interventional bronchoscopic procedures that apply to malignant patients are reliable in good hands. Perioperative and early postoperative complications should be known well and should be timely interventions.